Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.01.2020.

Ministar Vulin: Vojska Srbije je spremna da i u teškim vremenskim uslovima odgovori na svako naređenje




Vojska Srbije obučava se svakoga dana, nikada ne gubi vreme i uvek je tu da sačuva naš način života i našu Srbiju - poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon današnjeg obilaska pripadnika Specijalne brigade, koji izvode obuku u zimskim uslovima na Kopaoniku.

- Proces preformiranja specijalnih brigada je u toku, ali proces obučavanja se nikada ne završava i nikada ne prestaje - rekao je ministar Vulin, istakavši da su pripadnici 72. i 63. specijalne brigade najobučeniji i najelitniji vojnici Vojske Srbije, čiji proces usavršavanja i obučavanja traje dok god su pripadnici Vojske Srbije.

Pripremama za rad u zimskim uslovima, poručuje ministar Vulin, Vojska Srbije pokazuje da je spremna da i u teškim vremenskim uslovima odgovori na svako naređenje, ispuni svaki zadatak i bude na usluzi svojoj zemlji i svom narodu.

Potpukovnik Vladimir Stojanović, koji za vreme obuke na Kopaoniku obavlja dužnost komandanta privremene komande, objašnjava da se obuka pripadnika Specijalne brigade u zimskim uslovima realizuje i na Kopaoniku i u širim rejonima mirnodopskog razmeštaja.

- U prvom delu današnjeg prikaza pokazali smo dejstvo izviđačkih organa zimi, što je deo obuke koju realizuju svi sastavi Specijalne brigade. U drugom delu prikazana je obuka u traganju i spasavanju, koju realizuju specijalizovani sastavi Specijalne brigade, dok smo u trećem segmentu videli sadržaj obuke u alpskom skijanju, koji, takođe, realizuju svi sastavi Specijalne brigade - rekao je potpukovnik Stojanović.

On ističe da 51. skijaški poligon Kopaonik nudi odlične uslove za život i rad pripadnika Specijalne brigade, kako za obuku u alpskom skijanju, tako i obuku u diverzantskim dejstvima zimi.

Zastavnik Ivan Miletić komandir je tima koji je prikazao rad izviđačke patrole zimi. Taktička pretpostavka njegovog tima bila je da je izviđačka patrola u toku kretanja naišla na neprijatelja.

- Blagovremenom odlukom komandira odlučeno je da se izvrši neutralisanje neprijatelja. Mogli ste da vidite taktički rad izviđačke patrole i podgrupa iz kojih se patrola sastojala, poput podgrupe za napad i podgrupe za obezbeđenje. Nakon neutralisanja neprijatelja, prikazan je segment izvlačenja izviđačke patrole i nastavak daljeg rada - objašnjava zastavnik Miletić i dodaje da je celokupno ljudstvo opremljeno posebnom opremom koja je neophodna za realizaciju zadataka u zimskim uslovima.

Današnjem prikazu dela obuke pripadnika Specijalne brigade u zimskim uslovima prisustvovao je i komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
23.01.2020
mp4 (75,91 MB)
Izjava ministra Vulina
23.01.2020
mp4 (102,52 MB)
Izjava potpukovnika Stojanovića
23.01.2020
mp4 (52,49 MB)
Izjava zastavnika Miletića
23.01.2020
mp4 (172,57 MB)
Obuka u zimskim uslovima