Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.01.2020.

Sastanak pomoćnika ministra za politiku odbrane Rankovića sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO za operacije Perišem




Pomoćnik ministra za politiku odbrane Milan Ranković sastao se danas sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO za operacije Džonatanom Perišem. Na sastanku je bilo reči o saradnji Republike Srbije sa NATO, angažovanju KFOR-a, ali i širim pitanjima međunarodnog mira i bezbednosti.

Republika Srbija, ocenio je tokom sastanka pomoćnik ministra Ranković, ostvaruje saradnju sa partnerima na Zapadu i Istoku na krajnje transparentan način, u skladu sa politikom vojne neutralnosti. U tom kontekstu, kako je dodao, saradnja sa NATO pod okriljem Programa „Partnerstvo za mir“ optimalan je okvir za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta.

Sagovornicima iz NATO, pomoćnik ministra Ranković preneo je zabrinutost Republike Srbije u vezi sa ukupnom situacijom na području Kosova i Metohije, ukazujući na niz jednostranih odluka Privremenih institucija u Prištini. Naglasio je i da se Republika Srbija oštro protivi stvaranju tzv. „Vojske Kosova“ i da ostaje na čvrstoj poziciji da je KFOR najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji južne srpske pokrajine. U tom smislu, istakao je pomoćnik ministra Ranković, od presudnog je značaja da KFOR, doslednom primenom Rezolucije 1244 SB UN i isključivo u skladu sa dodeljenim mandatom, odgovorno pristupi izvršavanju zadataka.

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za operacije Periš istakao je da NATO poštuje spoljno-političku poziciju Republike Srbije, a saradnju dve strane je ocenio kao veoma dobru. Preneo je očekivanja Alijanse da će Beograd i Priština u dijalogu pronaći političko rešenje za status Kosova i Metohije. Dodao je i da su Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Vojnotehnički sporazum ključni dokumenti za angažovanje KFOR, čije brojno stanje i mandat neće biti promenjeni. Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Periš upoznao je delegaciju Ministarstva odbrane sa stavovima NATO po pitanju aktuelnih izazova u regionu jugoistočne Evrope i u regionu Bliskog istoka.