Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.12.2019.

Predsednik Vučić: Idemo na dodatne reforme naše Vojske




Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas na konferenciji za medije nakon zvaničnog susreta sa predsednikom Republike Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, da je posle razgovora sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, odlučeno da se ide na dodatne reforme naše Vojske, kako bi bila još mobilnija i brža u sistemskom smislu.
- To ne znači kupovinu oružja, kao što naši ljudi misle, naprotiv, čak ćemo da stanemo sa kupovinom oružja, ali ćemo na pametan način da razvijamo kompletan sistem odbrane i da budemo mnogo snažniji nego što smo danas. Od Belorusije, po tom pitanju, mnogo toga možemo da naučimo – naglasio je predsednik Vučić.
 
Predsednik je, takođe, istakao da je veoma srećan što je u Beogradu i Srbiji u prilici da ugosti Aleksandra Lukašenka, velikog prijatelja Srbije i jedinog svetskog lidera koji je 1999. godine došao u Srbiju da podrži našu zemlju kada je bila napadnuta od 19 NATO zemalja. Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija i danas zahvalna na tome, a da će ta zahvalnost i poštovanje srpskog naroda ostati zauvek, jer je predsednik Lukašenko hteo i smeo da pokaže podršku Srbiji u jednom od najtežih istorijskih trenutaka za našu zemlju.
 
Predsednik Vučić je istakao i da su tokom današnjih susreta ministri dveju zemalja razgovarali o različitim temama i u različitim sferama istakli zajedničke ciljeve.
 
Predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko, govoreći na današnjoj konferenciji za medije o značaju saradnje dveju zemalja, naglasio je da je iskustvo nešto najskuplje i najvrednije, dodajući da je iskustvo koje poseduje Belorusija uvek dostupno Srbiji da ga iskoristi u bilo kom trenutku, naročito kada je reč o aktuelnim pitanjima u oblasti odbrane.
 
- Slažem se sa predsednikom Vučićem da je neophodno da Vojska bude mobilna, jaka i da može brzo da deluje. Ja ponavljam to mom prijatelju predsedniku Vučiću, a to sam govorio i ranijim predsednicima. Danas ste, napokon, počeli da radite na svojoj Vojsci i imamo skoro iste uslove, kao i naša iskustva stvaranja oružanih snaga i iskustvo u oblasti bezbednosti – istakao je predsednik Lukašenko dodajući da Belorusija to iskustvo želi da podeli sa Srbijom.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
03.12.2019
mp4 (153,73 MB)
Obraćanje predsednika Vučića
04.12.2019
mp4 (84,59 MB)
Obraćanje predsednika Lukašenka