Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.11.2019.

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško posetio izložbu "Odbrana 78"




Zamenik ministra inostranih poslova Ruske Federacije Aleksadar Gruško obišao je danas, zajedno sa državnim sekretarom Aleksandrom Živkovićem i ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom, izložbu „Odbrana 78“, koju su u Muzeju grada Beograda priredili Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, povodom obeležavanja 20. godišnjice odbrane otadžbine od NATO agresije.
Današnjem obilasku prisustvovali su i načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Duško Šljivančanin i zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Miroslav Glišić.

Govoreći o utiscima nakon obilaska izložbe „Odbrana 78“, zamenik ministra Gruško rekao je da smatra da svaki iskren čovek treba da poseti ovu izložbu.

- Izložba je istovremeno svedočanstvo izvanredne hrabrosti, nepobedivog duha, snage srpskog naroda i strašna pouka za celo čovečanstvo. Pouka, iz koje treba da se napravi samo jedan zaključak: ovo ne sme da se ponovi. Večno sećanje na sve koji su dali svoje živote za slobodu Jugoslavije, za svoju mirnu zemlju. Niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno. Veliko hvala na tome što sam imao priliku da vidim ovu izložbu i hvala na tome što se ovako čuva sećanje na te strašne dane – istakao je zamenik ministra Gruško.

Izložba „Odbrana 78“, autora Dušana Jovovića, projekat je koji je iniciralo Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, a izložba je multimedijalna i interaktivna i prvi put prikazuje video i štampane materijale koji do sada javnosti nisu bili prikazani.
Izložbena postavka na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, koja je počela napadom na SR Jugoslaviju 24. marta 1999. godine, bez  odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je, nažalost, bilo i mnogo dece.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.11.2019
mp4 (70,69 MB)
Obilazak izložbe
30.11.2019
mp4 (63,76 MB)
Izjava zamenika ministra Gruška