Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.11.2019.

Obeležen Dan Vojnotehničkog instituta




U istorijskim okvirima 71 godina ne deluje previše, ali toliko godina neprekinutog naučnog rada, inovacije, stvaranja i tradicije nešto je čime ne mogu da se pohvale i mnogo razvijenije zemlje od naše, istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin na svečanosti povodom obeležavanja Dana Vojnotehničkog instituta, najveće vojne naučno-istraživačke ustanove u Republici Srbiji.
 
- I ova godina je bila dobra, kao i ona pre nje. Uvesti 30 sistema naoružanja u naoružanje Vojske Srbije nije nešto čime se može olako pohvaliti. To su ozbiljni sistemi koji zaista menjaju sposobnost i gotovost naše vojske - rekao je ministar odbrane.
 
Ministar Vulin je naglasio da se nikada više neće ponoviti vreme u kojem je preko noći otpušteno 400 inženjera VTI-a, zato što ova zemlja nikada više neće dopustiti sebi da drugi odlučuju o njoj, njenom oružju, vojsci i pameti.
 
- Iskreno radimo na tome da se uveća broj ljudi koji će se zaposliti u našem VTI-u. Zato smo uveli mogućnost stimulacija. Zato se trudimo da isplatimo ne samo prekovremeni rad koji stvarate, nego i ono što ste stvarali, da vam država i vojska nikada i nipošto ne budu dužni i da vam se da prilika da radite najviše što možete - poručio je ministar Vulin.
 
Zahvalivši pripadnicima VTI-a na čvrstom opredeljenju da svoju karijeru provedu u svojoj zemlji, radeći i stvarajući za svoju vojsku i svoj narod, ministar Vulin je naglasio da je jedino što trajno i zauvek pripada našoj vojsci, zemlji i narodu ono što sami napravimo i proizvedemo.
 
- Vi ste nam omogućili da se borimo da što manje budemo zavisni, da što više sami stvaramo i tako sami čuvamo svoju zemlju i svoju slobodu. Vi ste na prvom mestu naučnici svoje vojske, a vaša vojska služi da vašem  narodu i vašoj zemlji sačuva pravo da odlučuje i bira - rekao je ministar Vulin i poželeo da budući pripadnici VTI-a budu jednako patriote i stvaraoci kao što su bile generacije pre njih.
 
U retrospektivi najznačajnijih dostignuća i rezultata između dva praznika, direktor VTI-a pukovnik dr Bojan Pavković istakao je uvođenje novih sredstava u naoružanje Vojske Srbije, rekordan broj prikaza Vojske Srbije u kojima je VTI učestvovao, kao i važno odlikovanje - Orden belog orla sa mačevima, drugog stepena, koji je VTI dobio od predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića.
 
- Suočavamo se sa dva veoma bitna i suštinski različita zadatka, da održimo nivo rezultata koji se ogleda kroz broj sredstava koja su uvedena u naoružanje i da istovremeno radimo na sebi kako bi obezbedili da dolazeće, mlade generacije istraživača zadrže sposobnosti i znanja svojih starijih kolega i da ih dalje razvijaju i proširuju. To znači da ćemo u narednom periodu morati još više da ulažemo u mlade stručnjake, a oni će morati da ulože dodatni napor da rade na sebi i svom stručnom usavršavanju - rekao je pukovnik Pavković.
 
U znak priznanja za izuzetnu poslovnu saradnju u protekloj godini, pukovnik Pavković uručio je Plakete VTI-a Tehničko remontnom zavodu Čačak i preduzeću "Prva petoletka Trstenik". Zahvalnice VTI-a uručene su Upravi za planiranje i razvoj (J-5) Generalštaba Vojske Srbije i Institutu "Mihajlo Pupin" Beograd.
 
Dan VTI-a obeležava se 3. novembra, u znak sećanja na datum kada je nakon oslobođenja zemlje 1948. godine formiran Vojnotehnički institut Jugoslovenske armije, sa ciljem opremanja, razvoja i modernizacije vojske oslanjanjem na sopstvene snage.
 
Osim razvoja naoružanja i vojne opreme kao proizvoda visoke tehnologije, što je osnovna delatnost VTI-a, ta ustanova je i integrator naučno-istraživačkih i proizvodnih kapaciteta Republike Srbije i pokretač odbrambene industrije u našoj zemlji.
 
Današnjoj svečanosti, održanoj u Velikom amfiteatru VTI-a, prisustvovali su v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major dr Mladen Vuruna, načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić i načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović. U umetničkom delu programa nastupio je Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pod dirigentskom palicom Katarine Božić.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.11.2019
mp4 (245,82 MB)
Obraćanje ministra Vulina
01.11.2019
mp4 (136,63 MB)
Obraćanje pukovnika Pavkovića
01.11.2019
mp4 (129,79 MB)
Svečanost