Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.10.2019.

Izašao je novi broj „ODBRANE“




328, oktobar 2019.
 
Magazin „Odbrana” u oktobarskom broju donosi nekoliko aktuelnih, povezanih tema. Na domaćem planu to je promocija 160 potporučnika Vojske Srbije. Ovaj broj obeležila je i bogata međunarodna vojna saradnja. Najznačajnija je petodnevna poseta kineske delegacije koju je predvodio general Džang Jousjao, potpredsednik Centralne vojne komisije Narodne Republike Kine. U okviru te posete kineski predstavnici pratili su vežbu „Begej 2019”. Po završetku vežbe potpisan je sporazum o primopredaji opreme koju je Narodna Republika Kina donirala Vojsci Srbije. Na vežbi „Begej 2019” bio je angažovan i deo sredstava koja je Kina već donirala Republici Srbiji u prethodnom periodu. Kineski predstavnici potpisali su sa Upravom za vojno zdravstvo Memorandum o formiranju Centra tradicionalne kineske medicine na VMA.

O kineskoj armiji (Narodnooslobodilačka armija Kine – NOAK) govori i tekst dr Jovana Čavoškog sa Instituta za noviju istoriju Srbije. Ta armija danas predstavlja najmnogoljudniju oružanu snagu na svetu i ulazi u trojku najjačih svetskih armija, zajedno sa oružanim snagama SAD i Ruske Federacije, a po odbrambenim izdacima, koji ove godine zvanično iznose 177 milijardi dolara (1,3% BDP), zauzima suvereno drugo mesto na svetskoj lestvici, posle SAD.
 
U poseti Srbiji i Vojsci Srbije bila je i delegacija Nacionalne garde Ohaja. Njeni predstavnici prisustvovali su 15. septembra na Galovića polju u Pranjanima, nadomak Ravne gore, centralnoj manifestaciji koja je održana povodom 75. godišnjice od Operacije Vazdušni most, u američkim vojnim krugovima poznate pod nazivom Operation Halyard (najvećoj akciji spasavanja savezničkih pilota u Dtugom svetskom ratu).
 
Rubrika Sistem je u ovom broju izuzetno bogata. Pored teksta sa Združeno taktičke vežbe „Begej 2019”, novinari, foto-reporteri i saradnici „Odbrane” pratili su vežbu Zapadnog vojnog okruga u Rusiji, Drugo međunarodno takmiče vojnih vozača, održano u kraljevačkoj kasarni „Ribnica” i na autodromu „Beranovac”, obuku pripadnika rezervnog sastava u 63. padobranskom bataljonu Specijalne brigade, te učešće pripadnika 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade u vežbi  SAREX 38-19, u akciji traganja za nestalim.

Bilo je reči i o podvigu desetara Uroša Ždera, vozača vojnog saniteta iz Odeljenja za zdravstvenu zaštitu 17. mehanizovanog bataljona Prve brigade Kopnene vojske iz Bačke Topole, koji se  hrabro poneo spasavajući život dečaku povređenom u teškoj saobraćajnoj nesreći.

„Odbrana” donosi tekst o novom životu Karađorđeva i trkačkim danima u okviru Kupa Vojske Srbije, a konjima, pelemenitim i vernim čovekovim pratiocima i gotovo „saborcima” u ratovima - posvećen je i specijalni prilog.
 
Saradnici našeg magazina doneli su nam i zanimljive priče iz sveta. O Međunarodnom avio-kosmičkom salonu (MAKS), najvećoj ruskoj vazduhoplovnoj manifestaciji koja se održava svake druge godine u Moskvi za „Odbranu“ piše pukovnik prof. dr Slaviša Vlačić. Čitaocima preporučujemo i analitički tekst iz pera Mihaila Kurakina, zamenika glavnog urednika moskovskog časopisa „Meždunarodnaja žiznj”, o tome koliko je za Ruse neprocenjivo borbeno iskustvo koje stiču u operaciji u Siriji.
 
Sagovornik „Odbrane“ je i Arno Gujon, dobitnik mnogobrojnih priznanja za humanitarni rad i pomoć srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji.

Rubrika Kultura donosi više kraćih vesti, a prevashodno je posvećena nastupu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.
 
Od ovog broja čitaocima preporučujemo novu rubriku – Pravnik vam odgovara. Na vaša pitanja pravne prirode od narednog broja magazina „Odbrana” odgovaraće potpukovnik dipl. pravnik Aleksandar Gavrilović. U ovom broju on je dao odgovor na pitanje o kolektivnom osiguranju zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.