Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.07.2019.

Obeležen Dan Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju



Dan Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju Uprave za odbrambene tehnologije svečano je obeležen u prisustvu predstavnika organizacionih celina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnika preduzeća Odbrambene industrije, kao i predstavnika Instituta za standardizaciju Srbije i Direkcije za mere i dragocene metale Srbije.

Odlukom Predsednika Republike, 5. jul se obeležava kao Dan Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju u znak sećanja na taj dan 1863. godine kada je Artiljerijska uprava Ministarstva vojnog Kneževine Srbije donelo prvu uredbu koja se odnosi na uređenje oblasti standardizacije, odnosno na uređenje kataloga standarda – „Administracija sviju tehničkih zavedenija koja sačinjavaju tehnički organi“. Tako su standardizacija, metrologija i sistem označavanja sredstava koja se koriste u sistemu odbrane u neposrednoj i čvrstoj vezi sa počecima industrijalizacije Srbije.

Direkcija za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju je najviši stručni organ u oblasti materijalne standardizacije. Obavlja poslove Nacionalnog kodifikacionog biroa Republike Srbije i centralni je i najviši stručni organ za poslove metrološke delatnosti u oblasti odbrane.