Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.07.2019.

Poseta komandanta borbene grupe EU HELBROC



Komandant borbene grupe Evropske unije HELBROC, brigadni general Georgios Bosmalis iz Oružanih snaga Republike Grčke, posetio je bazu „Jug“ i poligon „Borovac“ gde je prisustvovao evaluaciji snaga Vojske Srbije za učešće u ovoj borbenoj grupi.

Tokom posete, brigadni general Bosmalis uverio se u visok stepen osposobljenosti pripadnika Vojske Srbije i izrazio zadovoljstvo nivoom obučenosti, zalaganja i motivisanošću pripadnika evaluiranih jedinica.
 
Borbena grupa HELBROC je jedna od borbenih grupa Evropske unije spremna za angažovanje u njenim operacijama i misijama.
 
Borbenu grupu HELBROC inicijalno su formirale Republika Grčka, kao vodeća država, Rumunija, Bugarska i Kipar, 2007. godine i od tada je više puta bila u pripravnosti za angažovanje.
 
Republika Srbija pristupila je ovoj borbenoj grupi 2016. godine potpisivanjem tehničkog sporazuma sa zemljama članicama. Učešćem snaga Vojske Srbije u borbenim grupama Evropske unije potvrđuje se opredeljenost Srbije za deljenje odgovornosti kada je u pitanju bezbednost u regionu i šire.
 
U prvoj polovini 2020. godine u pripravnosti za angažovanje ove borbene grupe nalaziće se pet štabnih oficira, vod Vojne policije i tim za civilno-vojnu saradnju iz Vojske Srbije.
 
 
photoFOTOGALERIJA