Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.06.2019

Pripreme pilota za gađanje na poligonu „Šabla“Na aerodrom „Graf Ignatievo“ u blizini bugarskog grada Plovdiva, u toku su pripreme pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije za zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru, koje će sa kolegama iz Bugarske armije izvesti na poligonu „Šabla“.

Izvršen je i prelet tri aviona MiG-29 iz Srbije u Bugarsku, a pilote iz sastava 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade, koji će izvesti gađanje, po sletanju na aerodrom „Graf Ignjatievo“ dočekao je tehnički sastav i bugarske kolege.

Među pilotima je i major Goran Bulajić, koji je govoreći o značaju predstojećeg zajedničkog gađanja istakao da je reč o raketiranju ciljeva u vazdušnom prostoru iznad velikih vodenih površina.

- Na poligonu „Šabla“ imaćemo priliku da znanje koje smo proteklih godina stekli tu i proverimo i sagledamo na kom se nivou nalazimo – istakao je major Bulajić.

Na aerodromima „Graf Ignatievo“ smešten je i deo tehničkog sastava pripadnika RV i PVO, zadužen za prihvat aviona po sletanju na aerodrom i njihovu pripremu za raketiranje ciljeva, a na aerodromu „Balčik“ tokom gađanja biće oficiri za navođenje.

Raketiranje ciljeva u vazdušnom prostoru u aktvatoriju Crnog mora piloti 204. vazduhoplovne brigade avionima Mig-29 na poligonu „Šabla“ uspešno su izveli i 2011. godine. 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.06.2019
mp4 (48,34 MB)
Izjava majora Gorana Bulajića
08.06.2019
mp4 (113,18 MB)
Dolazak avijacije Vojske Srbije