Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.05.2019.

Koncert „Velikani španskog muzičkog pera” u Domu Vojske Srbije



Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” u okviru obeležavanja 120. godišnjice svog postojanja, a u saradanji sa Ambasadom Kraljevine Španije u Beogradu, organizovao je koncert kojim se pridružio međunarodnom obeležavanju godišnjica smrti trojice najznačajnijih španskih kompozitora 18, 19. i 20. veka i njihovom proslavljenom nacionalnom instrumentu – gitari.
 
Koncert pod nazivom „Velikani španskog muzičkog pera” održan je u Svečanoj sali Doma Vojske u Beogradu.

Specijalni gosti na koncertu bili su Tamara Vučić, supruga predsednika Republike Srbije i ambasador Kraljevine Španije u Srbiji Migel Fuertas Suarez.
 
Na početku koncerta, načelnik Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, kapetan fregate Svetozar Vasileski zahvalio je gostima i publici na prisustvu i istakao značaj obeležavanja jubileja Ansambla, posebno ovog koncerta u okviru međunarodnog obeležavanja vrednog jubileja  španske kulture.
 
Ambasador Kraljevine Španije Migel Fuertas Suarez istakao je poseban odnos koji dve zemlje imaju i koji je bio naročito dobar u teškim vremenima za srpski i španski narod. On je posebnu zahvalnost izrazio za saradnju koju je u svom ambasadorskom mandatu imao sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” koji i ovog puta učestvuje u međunarodnoj proslavi jubileja koji je posebno bitan španskom narodu.
 
Na premijernom koncertnom programu publika je mogla da uživa u vokalno-instrumentalnim delima Fernanda Sora, Franciska Tarega i Hoakina Rodriga u izvođenju renomiranih srpskih umetnika, mecosopraniskinje Jadranke Jovanović i gitariste Uroša Dojčinovića, uz pratnju Simfonijskog orkestra Umetničkog ansambla „Stanislav Binički” pod dirigentskom palicoma Katarine Božić.

U programu ove večeri najpre je izvedena čuvena kompozicija „Melodija od Sora”, inače najstariji poznati manuskript ove kompozicije iz XIX veka, koji je bio u posedu Daniela Fortea, a trenutno se nalazi u biblioteci „José Maria López de la Osa” u Madridu.
 
Zadovoljna publika mogla je da oseti duboke emotivne odjeke koje je klasična španska gitara sačuvala kroz vekove. Uz melodije velikih majstora, u sjajnoj interpretaciji solista uz pratnju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, bio je ovo događaj koji će beogradska publika zasigurno dugo pamtiti.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
23.05.2019
mp4 (182,91 MB)
Koncert "Velikani španskog muzičkog pera"
23.05.2019
mp4 (185,76 MB)
Nastup Jadranke Jovanović i Uroša Dojčinovića