Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.05.2019.

Promocija obnovljenog izdanja „Lep dan za umiranje“ Mome Kapora u okviru izložbe "Odbrana 78"




U okviru izložbe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“, danas je predstavljeno obnovljeno izdanje knjige „Lep dan za umiranje“ Mome Kapora, autobiografsko delo koje je pisao 78 dana za vreme bombardovanja Beograda 1999. godine.

Na početku promocije, supruga autora, Ljiljana Kapor, zahvalila je Ministarstvu odbrane i Muzeju grada Beograda, kao i autoru izložbe Dušanu Jovoviću, na izložbi "Odbrana 78", zbog koje je danas obnovljeno izdanje knjige i predstavljeno.
- Izbor za promociju je više nego odgovarajući, kada se ima u vidu da razorene zgrade u neposrednom okruženju Muzeja svedoče o bombama bačenim u sam centar grada, na 500 metara vazdušne linije od naše kuće u kojoj je ova knjiga pisana, a koja je objavljena u momentu dok zgarišta i ruševine, koje je za sobom ostavio "milosrdni anđeo" još nisu bile raskrčene – naglasila je Ljuljana Kapor ukazujući na trag koje je ta knjiga ostvila među čitalačkom publikom, ali i na širu javnost nakon objavljivanja, o čemu svedoči i da je bila i u najužem krugu za Ninovu nagradu 2000. godine.

Osvrnuvši se na činjenicu da je Momo Kapor, tokom bombardovanja, pisao redovnu rubriku "Sklonište 011" u tadašnjem vojnom časopisu, glavna i odgovorna urednica magazina „Odbrana“ Dragana Marković istakla je da je Momo, svojim pisanjem, naterao sve nas da se nasmejemo neprijatelju, da se zamislimo nad sobom, da predahnemo između strahova i čudo života doživimo kao najveće bogatstvo koje imamo.

- Moma je šaljivo komentarisao to pisanje za ratnu "Vojsku" tako što je tvrdio da je u tom trenutku najprevođeniji pisac sa ovog prostora, jer su ga direktno sa stranica tog lista prevodili na 19 jezika zemalja koje su nas bombardovale – nagalsila je Dragana Marković dodajući da je o pisanju za vojni časopis za vreme bombardovanja Moma rekao da mu je to bila velika čast, ali i da mu je pomoglo da ne izgubi dostojanstvo nad samim sobom, a da je njegovo oružje u tim ratnim okolnostima bilo upravo pisanje.

Govoreći o delu Mome Kapora, ali i o druženju sa piscem u tom periodu, dugogodišnja novinarka „Nin-a“ Radmila Stanković istakla je da je ponovnim čitanjem ovog dela nakon dve decenije shvatila šta je pisac njegovim naslovom hteo da poruči.
- Majstor priče, počinje roman rečenicom "Veruje se da u času kada umire, čoveku čitav njegov život, u jednom blesku, prođe kroz glavu", a završava se već citiranom "Lep dan za umiranje". Između njih, smestio je Kapor duboke tragove života, koji su ga odredili i povredili. Čitati ovu knjigu danas je ravno bolnom hodu kroz život pisca koji su obeležile bombe – prva u Sarajevu od koje ga je majka svojim žiotom zaštitila, do onih koje su 1999. padale nad Srbijom, dok je on pisao – istakla je ona dodajući da su likovi u delu "Lep dan za umiranje" bazirani na stvarnim ljudima koji je pisac tokom života susretao i poznavao.

U ime izdavačake kuće koja je izdala knjigu"Lep dan za umiranje", okupljenim se obratio i Boban Stoiljković, ističući da je reč o petom izdanju ovog dela Mome Kapora, a da je u planu da se i ta knjiga, ali i ostali naslovi tog pisca prevedu na više stranih jezika.

Za kraj današnje promocije obnovljenog izdanja dela Mome Kapora, odlomke iz knjige "Lep dan za umiranje" čitale su glumice Rada Đuričin i Vjera Mujović.

O izložbi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“, autora Dušana Jovovića, u Muzeju grada Beograda, glumica Vjera Mujović, istakala je da je veoma dragocena i za ljude koji žive u našoj zemlji, ali i za stranu publiku.

- Smatram da bi bilo neophodno organizovanje dolazaka škola i ostalih obrazovnih ustanova, ali isto tako da bude dostupna i strancima koji dolaze u našu prestonicu nekim drugim povodima, naročito povodom kulturnog i festivalskog turizma – naglasila je ona dodajući da treba učiniti sve da ta postavka bude što vidljivija, kao i raditi na tome da postane stalna postavka, jer je vredno svedočanstvo stradanja jednog naroda.

Govoreći o izložbi, glumica Rada Đuričin, naglasila je da smo svi ovom izložbom veoma uzbuđeni.

- Gledala sam više filmova, slušala mnogo priča, ali ovako potresno na mene nije, čini mi se barem, delovalo, ništa kao upravo ova izložba organizovana od strane Ministarstva odbrane. Mislim da je toliko važno da ovu izložbu vidi što više ljudi – naglasila je Rada Đuričin.

Izložbu je danas obišao i muzičar Nele Karajlić, a govoreći o utiscima, istakao je da je potresen.

- Jas am bio tu tada, i svirali smo na trgovima, ali zbog moga posebnog odbrambenog sistema koji podrazumeva humor, tada nisam shvatao toliko tragično. Bio sam ponosan što smo toliko prkosni, što umemo dobro da se organizujemo kada nam je teško, ali nisam imao osećaj potresenosti koji imam sada, dok gledam ovo nakon 20 godina – naglasio je Nele Karajlić.  
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.05.2019
mp4 (399,53 MB)
Obraćanje LJiljane Kapor
18.05.2019
mp4 (191,05 MB)
Izjava Vjere Mujović
18.05.2019
mp4 (127,92 MB)
Izjava Rade Đuričin
18.05.2019
mp4 (109,6 MB)
Izjava Neleta Karajlića
18.05.2019
mp4 (212,86 MB)
Promocija