Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.04.2019.

Okrugli sto o bezbednosnoj kulturi u srednjim školama



Na Fakultetu bezbednosti održan je okrugli sto „Bezbednosna kultura u sistemu srednjoškolskog obrazovanja“ na kome su učestvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, profesori Fakulteta bezbednosti i Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ SANU.

Naglašavajući u pozdravnoj reči da je uvođenje sadržaja iz oblasti odbrane i bezbednosti u srednje škole, posle pauze duže od dvadeset godina, izuzetno opravdano i neophodno, prof. dr  Vladimir Cvetković, dekan Fakulteta bezbednosti, naglasio je da je to preduslov podizanja bezbednosne kulture u našem društvu.
 
- Došlo je vreme da u našem društvu, u našoj državi, podignemo nivo bezbednosne kulture. U tom smislu inicijativa Ministarstva odbrane naišla je na izvanredan prijem, ne samo Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koja je, prirodno, nosilac realizacije projekta, već i celokupne naučne i šire javnosti – rekao je dr Cvetković i dodao na ćemo na taj način dati  konkretan doprinos očuvanju nacionalnih interesa Republike Srbije, definisanih nacrtom Strategije nacionalne bezbednosti, posebno onih koji se odnose na podizanje patriotske svesti, odbranu i zaštitu otadžbine u miru, ratu i vanrednim okolnostima.
 
Predstavljajući sve ono što je Ministarstvo odbrane do sada učinilo na realizaciji inicijative i projekta uvođenja sadržaja odbrane i bezbednosti u srednje škole, pukovnik Dragan Kotarlić, načelnik Uprave za obaveze odbrane rekao je da se, posle niza javnih tribina, resornih i međuresornih radnih sastanaka, javnosti nudi rešenje po kome se desetak tema obrađuje na časovima razredne nastave, dok su za praktični deo obrazovanja ostavljeni taktičko tehnički prikazi i otvorena vrata u jedinicama Vojske Srbije „koja su već nekoliko godina izuzetno dobro prihvaćena u javnosti, posebno među mlađom populacijom, na koju je započetim projektom i stavljen naglasak“.

- Obuka građana je deo jedinstvenog procesa osposobljavanja subjekata odbrane i čini sastavni deo priprema društva za funkcionisanje u vanrednom i ratnom stanju. Ali, nastavni sadržaji koji će se realizovati u školama ne obuhvataju samo osposobljavanje za delovanje u tim prilikama i upoznavanje sa današnjim bezbednosnim izazovima i pretnjama, već treba da omoguće bolje upoznavanje maturanata i sa vojnom profesijom, misijama i zadacima Vojske Srbije, kao i dužnostima koje svaki građanin ima kad je reč o odbrani zemlje – rekao je pukovnik Kotarlić, naglašavajući da su iskustva stečena u više od 400 srednjih škola u kojima su predviđeni sadržaji već realizovani, izuzetno pozitivna i ohrabrujuća.  
 
Na okruglom stolu, koji je kao medijator javnog dijaloga o bezbednosnoj kulturi u srednjim školama organizovao Fakultet bezbednosti, raspravljano je o uvođenju obuke o odbrani i civilnoj zaštiti u srednje škole, savremenim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama i značaju edukacije o prirodnim i drugim nepogodama u sistemu srednjoškolskog obrazovanja. Istaknuto je da krajnji cilj treba da bude uvođenje odgovarajućeg predmeta u završne razrede srednje škole, a dok se taj cilj ne ostvari koristiti postojeće mogućnosti kako bi sadržaji i tematika iz oblasti bezbednosti i odbrane doprli do onih kojima su potrebni i koji čine budućnost svakog društva, a to su mladi i obrazovani ljudi.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.04.2019
mp4 (267,33 MB)
Okrugli sto o bezbednosnoj kulturi