Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.01.2019.

Obeležen Dan Vojne bolnice Niš




Svečana akademija kojom je obeležen Dan Vojne bolnice Niš – 22. januar i 141 godina od osnivanja Velike vojne bolnice za hiljadu ranjenika i bolesnika održana je danas u niškom Domu Vojske.

Proslavi su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović,  načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić, episkop niški gospodin Arsenije, predstavnici lokalne samouprave grada Niša, zdravstvenih ustanova, gradskih institucija i udruženja.

Državni sekretar Jocić čestitao je praznik pripadnicima Vojne bolnice Niš u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina i svoje ime, poručivši da je ta zdravstvena ustanova duboko utkana u  istoriju i borbu srpskog naroda.

- Odgovornost, marljivi rad, požrtvovanost i sve ono što mora da čini zdravstvenog radnika i pripadnike Vojske Srbije odlikuje i doktore, medicinske sestre i druge službenike Vojne bolnice Niš. Vojni sanitet neodvojivi je deo i važan činilac Ministarstva odbrane, koji ne brine samo o zdravlju sto hiljada vojnih osiguranika, već i o zdravlju civila koji usluge vojnih zdravstvenih institucija koriste sa ogromnim poverenjem.

Jocić je podsetio da je stručnost vojnog saniteta dokazana i visoko ocenjena i van granica naše zemlje, učešćem u mirovnim operacijama.

- Ministarstvo odbrane vodi računa da se aktivno radi na kadrovskom, infrastrukturnom i tehničkom opremanju, tako da je prošle godine omogućilo da se  Vojnoj bolnici Niš obezbedi oprema za dve nove operacione sale, radiodijagnostička i oprema za rad preventivno-medicinskih ekipa. Ministarstvo odbrane će i u sledećoj godini nastaviti da pruža maksimalnu podršku vojnom zdravstvu u celini – poručio je državni sekretar.

Pripadnici niške vojne bolnice su decenijama i vekovima gradili ugled te zdravstvene ustanove, a danas je Vojna bolnica Niš savremena zdravstvena ustanova, dragocena i značajna ne samo za grad Niš i Vojsku Srbije, već i za evropsku tradiciju vojnog saniteta.

Upravnik Vojne bolnice Niš pukovnik dr Jovica Stanojković je u svom obraćanju podvukao da bogatstvo vojne bolnice leži pre svega u njenim pripadnicima koji svojim zalaganjem i iskazivanjem posvećenosti plemenitim ciljevima rade na ispunjenju svih zadataka u skladu sa svetlim tradicijama i ugledom Vojne bolnice i Vojske Srbije.



- Imamo snažnu podršku Ministarstva odbrane za izgradnju urgentno-prijemnog bloka u našem kompleksu, što će znatno podići i osavremeniti nivo i kvalitet naših usluga. Važno je istaći da smo u protekloj godini organizovali akcije besplatnih i preventivnih pregleda u Nišu, Vranju, Bosilegradu, Tutinu i drugim mestima i da se 25 naših pripadnika nalazi u mirovnoj misiju u Centralnoj Afričkoj Republici – rekao je pukovnik Stanojković.

Na svečanosti je izveden prigodan kulturno-umetnički program, a  upravnik Vojne bolnice Niš je za plodotvornu saradnju i pomoć u formiranju bogoslužbenog prostora i kapele uručio Plakete Ministarstva odbrane Republike Srbije Episkopu niškom Arseniju i direktoru Kazneno-popravnog zavoda u Nišu Dejanu Paniću.

Svečanoj akademiji prethodilo je polaganje venaca uz vojne počasti na spomen piramidu žrtvama pegavog tifusa u kompleksu Vojne bolnice Niš.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.01.2019
mp4 (145,44 MB)
Obraćanje državnog sekretara Bojana Jocića
22.01.2019
mp4 (100,5 MB)
Obraćanje upravnika Vojne bolnice Niš pukovnika dr Jovice Stanojkovića
22.01.2019
mp4 (167,11 MB)
Svečanost