Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.01.2019.

Uspešna vojna saradnja Srbije i Rusije



Na konferenciji za medije, predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je danas imao priliku da ugosti „dokazanog prijatelja Srbije i njenog naroda“. On je rekao da je zadovoljan napretkom saradnje dveju zemalja u svim oblastima, naglasivši da su danas u dve faze potpisani brojni sporazumi iz gotovo svih sfera privrednog i društvenog života.

- Ono što je za nas takođe važno to je naša vojna saradnja, koja je uvek ne samo korektna, već smo zahvalni za podršku i pomoć i zato što je po povoljnijim cenama Srbija mogla da nabavlja opremu - rekao je predsednik Vučić i dodao da je predsednik Ruske Federacije, vodeći računa o srpskom narodu i Srbiji, nama uvek izlazio u susret.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin naglasio je da je tokom današnjih sastanaka razmotrena vojna i vojno-tehnička saradnja. On je istakao da će Rusija i dalje izlaziti u susret srpskom rukovodstvu i pomagati u jačanju odbrambenih mogućnosti Srbije, te razvijati saradnju sa odbrambenim preduzećima i nastaviti praksu zajedničkih vojnih vežbi.

Govoreći o aktuelnoj međunarodnoj i regionalnoj situaciji, Putin je istakao da je Rusija, poput Srbije, zainteresovana da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbedna. Što se tiče Kosova, ruski stav je dobro poznat – zalažemo se za postizanje uzajamno prihvatljivog rešenja i za Beograd i za Prištinu, a u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

- Nažalost, u poslednje vreme prištinske vlasti su preduzele nekoliko provokativnih koraka što je ozbiljno doprinelo napetosti situacije, a tu pre svega mislim na odluku o formiranju tzv. vojske Kosova, što je direktno kršenje pomenute rezolucije – rekao je Putin i podsetio da Rezolucija 1244 ne dopušta stvaranje bilo kakave vojske.

Rusija, dodao je predsednik Putin, u potpunosti deli zabrinutost srpskog rukovodstva i građana, zato što ovakvi neodgovorni postupci kosovske strane mogu da dovedu do destabilizacije na Balkanu.