Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.01.2019

Sastanak ministra odbrane i komandanta KFOR-aMinistar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas u Beogradu sa komandantom KFOR-a general-majorom Lorencom D`Adariom.

Ministar Vulin naglasio je da je za Republiku Srbiju formiranje tzv. „vojske Kosova“ neprihvatljivo, te da je KFOR jedini garant bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.  

KFOR predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji, a srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji u njemu vidi jedini garant svoje sigurnosti i bezbednosti, istakao je ministar Vulin.

General D&39;Adario tokom današnjeg susreta naglasio je da poštuje poziciju Vlade Republike Srbije i uzdržano ponašanje tokom incidentnih situacija na Kosovu i Metohiji.

Ministar Vulin je zahvalio komandantu KFOR-a za očuvanje mira i bezbednosti na Kosovu i Metohiji, izrazivši očekivanje da će se održati dobar nivo saradnje između Vojske Srbije i KFOR-a.

U razgovoru sa generalom D&39;Adariom, ministar odbrane je zatražio da KFOR ostane u punom kapacitetu i da ne dođe do brojčanog smanjivanja misije, dodajući da odluka o smanjivanju snaga KFOR-a treba da zavisi od stalne procene razvoja situacije na političkom i vojnom planu i bezbednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
16.01.2019
mp4 (101,99 MB)
Sastanak