Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.12.2018.

Međunarodna konferencija o zaštiti kritične infrastrukture odbrambene industrije




Prva međunarodna stručna konferencija u oblasti zaštite kritične infrastrukture odbrambene industrije danas je održana u Privrednoj komori Srbije.  Organizatori skupa Nacionalno udruženje za upravljanje rizicima i Fakultet za inženjerski menadžment, a pokrovitelj Ministarstvo odbrane. Konferencija je održana uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva za zaštitu životne sredine. U radu su učestvovali predstavnici Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Švajcarske i Slovenije.



Učesnike i goste pozdravila je prof. dr Hatidža Beriša iz Nacionalnog udruženja za upravljanje rizicima i istakla da je cilj skupa razmena iskustva u identifikaciji i analiziranju uticaja postojećih i potencijalnih rizika na obrambenu industriju, sagledavanje trendova u razvoju sistema zaštite kritične infrastrukture odbrambene industrije u oblasti fizičko-tehničke zaštite, zaštite od požara i elementarnih nepogoda, zaštite na radu, zaštite životne sredine, industrijske bezbednosti i primeni drugih mera u zaštiti od različitih vrsta rizika.

Obraćajući se prisutnima ispred Ministarstva odbrane, general-major prof. dr Mladen Vuruna, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije SMR MO, izrazio je zadovoljstvo što je tema stručnog skupa odbrambena industrija Srbije, jer je ona u proteklim godina pokazala izuzetnu vitalnost i danas je jedan od stubova na koji se oslanja naša zemlja.



- Stabilnost i integritet države usko je povezan sa stanjem i razvojnim mogućnostima i potencijalima odbrambene industrije. Njen ubrzani razvoj i integracija u tokove nacionalne i međunarodne ekonomije, kroz osvajanja novih tehnologija, prepoznat je kao bitan element politike nacionalne bezbednosti Republike Srbije. Usklađivanje sa najvišim svetskim standardima i uspostavljanje preventivnih i kontrolnih mehanizama u sferi zaštite kritične infrastrukture, temeljne su pretpostavke za očuvanje odbrane, bezbednosti i spoljnopolitičkih interesa naše zemlje, njenog kredibiliteta i integriteta. U kontekstu globalnih pretnji, zaštita kritične infrastrukture predstavlja prioritetno pitanje za nacionalnu bezbednost svake države, a naravno i naše - istakao je general Vuruna, napominjući da je potrebno izraditi celovitu analizu stanja kritične infrastrukture u sektoru odbrambene industrije i definisati njenu perspektivu baziranu na modernim rešenjima i konceptima u razvijenim zemljama.

Konferencija je realizovana na tri panela, a u radu su učestvovali stručnjaci u oblasti zaštite kritične infrastrukture odbrambene industrije iz zemlje i regiona, predstavnici državnih institucija i preduzeća odbrambene industrije Srbije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.12.2018
mp4 (185,28 MB)
Otvaranje konferencije - prof. dr Hatidža Beriša
06.12.2018
mp4 (268,6 MB)
Obraćanje generala Vurune