Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.11.2018.

Državni sekretar Živković na sastanku ministara odbrane Američko-jadranske povelje




Danas je u Budvi održan sastanak ministara odbrane Američko-jadranske povelje (A5), na kojem je učestvovao i državni sekretar Aleksandar Živković.

Na sastanku je najviše bilo reči o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i bezbednosnim izazovima koji mogu imati posledice po regionalnu bezbednost.

Tokom izlaganja, državni sekretar Aleksandar Živković je ocenio da je uspostavljanje i održavanje međunarodnog mira i bezbednosti jedino moguće uz pojačano zalaganje i udruženi napor nacionalnih država i relevantnih međunarodnih tela. Posebno je apostrofirao  nužnost prihvatanja tzv. „regionalnog pristupa“ u rešavanju mnogobrojnih problema, a bez kojeg, kako nam svakodnevna praksa pokazuje, nema dugoročne i održive političke i bezbednosne stabilnosti niti prosperiteta.



Državni sekretar Živković je, takođe, ponovio da Republika Srbija ostaje čvrsto posvećena unapređenju saradnje sa ključnim međunarodnim organizacijama u oblasti odbrane i bezbednosti, kao i aktivnom doprinosu u okviru svih regionalnih foruma za saradnju na prostoru Jugoistočne Evrope. S tim u vezi, naglasio je da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku zasnivamo na neposrednoj, bliskoj i dugoročnoj saradnji i jačanju poverenja sa svim zemljama.

Naša strana i u ovom formatu je istakla da dominantan izvor nestabilnosti i generator brojnih bezbednosnih problema u regionu predstavlja jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije, kao presedan u međunarodnim odnosima i međunarodnom javnom pravu. Republika Srbija ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, ali je spremna da traga za kompromisnim rešenjem. Međutim, nespremnost Prištine da ispuni odredbe Briselskog sporazuma, kao i sve učestalija primena politike svršenog čina poput unilateralne odluke o promeni mandata i strukturi tzv. „Kosovskih bezbednosnih snaga“, direktno ugrožavaju pregovarački proces, ali i stabilnost država u okruženju.

Američko-jadranska povelja je regionalna bezbednosna grupacija, međudržavno strateško partnerstvo formirano na inicijativu SAD, s ciljem jačanja regionalne bezbednosti i stabilnosti. U navedenoj regionalnoj inicijativi, Republika Srbija ima status posmatrača.