Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.11.2018.

Ministar Vulin i general Mojsilović na Pasuljanskim livadama i Pešteru u susret vežbi „Vek pobednika 1918-2018“



Pripadnike Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane koji se na poligonima „Pasuljanske livade“ i na Pešteru pripremaju za predstojeću vežbu „Vek pobednika 1918-2018“ obišli su danas ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, gde su se uverili u stepen pripremljenosti pripadnika Vojske Srbije za predstojeću vežbu.

Nakon obilaska, ministar Vulin je istakao da je na „Pasuljanskim livadama“ i na poligonu na Pešteru danas vežbalo više od 3.600 vojnika sa velikim brojem tehnike i vazduhoplova.
 
- Na ovaj način potvrdili smo našu spremnost za konačno izvođenje vežbe i da možemo da pređemo na viši strategijski nivo - ocenio je ministar Vulin.
 
U okviru priprema, na poligonu „Pasuljanske livade“ pripadnici Treće brigade, u sadejstvu sa RViPVO realizovali su danas segment vežbe po temi „Borbena grupa u napadu“. Rukovodilac vežbe komandant Treće brigade pukovnik Slađan Stamenković istakao je da je današnji prikaz bio prilika da se sagleda sadejstvo avijacije, tehničkih i oklopnih jedinica, kao i ostalih jedinica koje učestvuju u vežbi.
 
- Danas su pripadnici Treće brigade, Mešovite artiljerijske brigade, 98. i 204. vazduhoplovne brigade, prikazali obučenost u rukovanju najsavremenijim naoružanjem i ostalim sredstvima koja su u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije – naglasio je pukovnik Stamenković.
 
Na Pešterskoj visoravni pripadnici Druge brigade i RViPVO prikazali su segmente uvežbavanja po temi „Borbena grupa na maršu sa prelaskom u napad“. Komandant Druge brigade Kopnene Vojske brigadni general Željko Kuzmanović istakao je da je danas na prostoru privremenog poligona „Pešter“ demonstrirana priprema za realizaciju predstojeće vežbe.
 
- U toku pripreme za predstojeću vežbu, jedinice Druge brigade Kopnene vojske uz podršku dela jedinica RViPVO i uz podršku artiljerijskih sredstava  Druge brigade, kao i sredstava koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije, ostvarivale su dejstvo po zamišljenom neprijatelju u prostoru. U toku današnjeg dana mogli ste da vidite dejstva lovačke avijacije, lovačko-bombarderske avijacije, artiljerijskih sredstava i tenkova M-84 - naglasio je general Kuzmanović.

Današnjem obilasku prisustvovali su i v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković, komandant Kopnene Vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant RViPVO general-major Duško Žarković i načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove general-major Ilija Todorov.
 
Vežba „Vek pobednika 1918-2018“ izvodiće se u realnim uslovima i Vojska Srbije će tokom dva vežbovna dana, sa oko 8.000 pripadnika na više od 600 borbenih sistema i 24 vazduhoplova prikazati nivo svoje operativne osposobljenosti. Tokom vežbe će, kako je planirano, biće utrošeno 103 tone ubojnih sredstava.
 
Reč je o najvećoj vojnoj vežbi u poslednjih nekoliko godina, koju Vojska Srbije organizuje na 10 lokacija širom Srbije, u slavu i čast srpskih junaka koji su vojevali velike bitke i odlučili ishod Prvog svetskog rata pobedonosnim pohodom od Solunskog fronta do slobode za celu Srbiju.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.11.2018
mp4 (27 MB)
Izjava ministra Vulina
06.11.2018
mp4 (38,5 MB)
Izjava pukovnika Stamenkovića
06.11.2018
mp4 (348,88 MB)
Provera spremnosti jedinica na Pasuljanskim livadama
06.11.2018
mp4 (80,55 MB)
Izjava brigadnog generala Kuzmanovića
06.11.2018
mp4 (331 MB)
Provera spremnosti jedinica na poligonu Pešter