Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.10.2018.

Primopredaja dužnosti načelnika Vojne akademije



U kasarni «General Jovan Mišković» u Beogradu  održana je vojna svečanost povodom primopredaje dužnosti načelnika Vojne akademije.
 
Vojnoj svečanosti prisustvovali su rektor Univerziteta odbrane, general-major doc. dr Goran Radovanović, sa saradnicima, članovi Kolegijuma načelnika Vojne akademije, kao i zaposleni u toj visokoškolskoj ustanovi. 
 


Ukazom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na dužnost načelnika Vojne akademije  postavljen je general-major prof. dr Bojan Zrnić, dipl. inž.
 
Rektor Univerziteta odbrane je istakao da je dosadašnji načelnik Vojne akademije brigadni general vanr. prof. dr Miroslav Talijan stabilisao i unapredio njen rad i svim svojim potčinjenima pokazao na delu šta znači profesionalno izvršavanje zadataka. General-majoru prof. dr Bojanu Zrniću čestitao je prijem dužnosti načelnika Vojne akademije i poželeo mu puno uspeha u obavljanju ove časne i odgovorne dužnosti.

- Ova dva visoka oficira Vojske Srbije najbolji su primer oficirima i kadetima Vojne akademije kako se samopregornim radom mogu obavljati poverene dužnosti, i istovremeno obrazujući se, dostići visoka vojna, akademska i naučna zvanja  – rekao  je general Radovanović.
 


Dosadašnji načelnik Vojne akademije, koji je Ukazom predsednika Republike Srbije postavljen na dužnost komandanta Specijalne brigade, u svom obraćanju, zahvalio je pripadnicima Vojne akademije koji su mu u prethodnom periodu pomogli u obavljanju dužnosti načelnika te ustanove. General Talijan je naglasio da će buduća saradnja Vojne akademije i Specijalne brigade biti zasnovana na dugoročno osmišljenim planovima obostrano korisnih aktivnosti.
 
Novopostavljeni načelnik Vojne akademije, general-major prof. dr Bojan Zrnić, obraćajući se prisutnima na svečanosti, rekao je da mu je čast da svoju oficirsku karijeru nastavlja u instituciji koja ima veoma dugu tradiciju u sistemu odbrane. On je izrazio svoje čvrsto opredeljenje da se, u cilju što bolje pripreme kadeta za rad u sistemu odbrane, u Vojnoj akademiji nastavi započeta modernizacija infrastrukture, podizanje kadetskog standarda i obnavljanje materijalne baze nastave.
 
U okviru vojne svečanosti povodom primopredaje dužnosti načelnika Vojne akademije održan je svečani defile pripadnika Vojne akademije.