Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.10.2018.

Vežba "Srbija 2018"



Međunarodna terenska vežba „SRBIJA 2018“ otvorena je danas u Mladenovcu, a učesnicima i gostima na vežbi obratili su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović. Reč je o vežbi u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija u kojoj Ministarstvo obrane i Vojska Srbije učestvuju sa lakom poljskom bolnicom.

Predsednik Vučić je tom prilikom poželeo učesnicima vežbe iz 38 zemalja uspešnu realizaciju, ističući da je veoma srećan i ponosan što će biti u prilici da rade zajedno i u budućnosti moći da računaju na međusobnu pomoć, što je od najvećeg značaja za sve nas.

- Ova vežba se održava prvi put u Republici Srbiji i ona je jedna od najvećih koje su ikada održane. Ovde je reč o spasavanju života naših ljudi kao i o našoj međusobnoj pomoći – naglasio je predsednik Vučić.

On je podsetio na poplave koje su Srbiju pogodile 2014. godine i koje su pokazale značaj brze reakcije i međunarodne saradnje, kada je 14 zemalja poslalo 22 tima sa oko 600 spasilaca, kako bi nam pomogli.

- Danas su prirodne katastrofe aktuelno i veoma složeno pitanje, uz visoki stepen nepredvidivosti. To je zahtevan i kompleksan zadatak koji od nas traži koordinaciju, saradnju i spremnost. Ovde smo danas da bismo pokazali koliko smo uspešni u tome, ali i da delimo odgovornost i jedni drugima pomognemo kako u otklanjanju posledica, tako i u njihovom predupređivanju. Isto tako, iskustvo drugih zemalja čiji su predstavnici danas ovde je od ključnog značaja i dobro će doći institucijama koje čine jedinstven sistem zaštite i spasavanja u Srbiji – naglasio je predsednik Vučić. Prema njegovim rečima, Srbija je vojno neutralna zemlja i ljubomorno će čuvati svoju vojnu neutralnost. Ali Srbija dobro sarađuje sa NATO i dalje će dobro sarađivati sa tom organizacijom.

- Srbija se nalazi u poslednjoj fazi prihvatanja IPAP plana 2018-2020. I to je nešto na čemu će Srbija da radi, jer mi i hoćemo i želimo i moramo, bez obzira na bolnu i tešku istoriju, da zbog budućnosti naših građana imamo dobre odnose, kao što te dobre odnose imamo i sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom i svima drugima – istakao je predsednik Vučić, izražavajući zahvalnost generalnom sekretaru NATO na podršci i pomoći u organizovanju ove vežbe.

Generalni sekretar NATO Stoltenberg, u svom obraćanju na vežbi, rekao je da NATO pristupa bezbednosti na mnono načina, uključujući i pomoć u spasavanju onima koji su pogođeni elementarnim nepogodama. On je, takođe, istakao da vežba spasavanja u vanrednim situacijama "Srbija 2018", nije vojna vežba, već vežba civilne spremnosti, sa scenarijom koji simulira situaciju nakon razornog zemljotresa.

- To je platforma za one koji prvi reaguju, kako bi učili jedni od drugih, da nauče i da steknu prava iskustva zajedno i bolje se pripreme za vremena u kojima se suočavamo sa pravim životnim vanrednim situacijama – istako je Stoltenberg i zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću na ličnom doprinosu da ta vežba bude ostvarena. On je, takođe, naglasio da je od "vitalnog značaja" da učinimo sve kako bismo bili dobro pripremljeni i da je vežba prilika da se testiraju nova sredstva za otklanjanje posledica prirodnih katastrofa, ali i tehnologija koje mogu da unaprede način kako komuniciramo i kako koordiniramo naše reakcije, bez obzira na to sa kakvim se izazovima suočavamo.

Govoreći o značaju vežbe, on je istakao da je iskustvo stečeno na prethodnim vežbama pomoglo da se spasu mnogi životi, a da će lekcije savladane na ovoj vežbi pomoći da se spase još više života u narednom periodu.

Nakon ceremonije otvaranja, u bivšoj kasarni „Bagremar“ u Mladenovcu, prikazan je jedan segment vežbe. U njemu su prikazane radnje dela medicinskog sistema za pružanje pomoći u vanrednim situacijama, kroz simulaciju nezgode u kojoj su učestvovala dva vozila i biciklista i u kojoj je povređeno pet osoba, od toga dvoje sa teškim telesnim povredama.

Međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija „SRBIJA 2018“, u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora za vanredne situacije i Evroatlantskog koordinacionog centra za vanredne situacije Organizacije Severnoatlantskog ugovora (NATO EADRCC), održava se od 8. do 11. oktobra na teritoriji Mladenovca, Sopota i Aranđelovca. Oko 2.000 učesnika iz 38 zemalja širok spektar operacija uklanjanja posledica vanrednih situacija.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.10.2018
mp4 (177,58 MB)
Vežba