Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.09.2018.

Posle tri decenije u Vojnu bolnicu Niš, u 2018. godini, uloženo više od milion evra




Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Uprave za vojno zdravstvo brigadnog generala Uglješe Jovičića, obišao je danas rekonstruisano Odeljenje za radiologiju u Vojnoj bolnici Niš.

Osim infrastrukturnih radova, s ciljem pružanja kvalitetnije zdravstvene zaštite vojnim i civilnim osiguranicima, nabavljena su i četiri digitalna rendgen aparata nove generacije koji omogućavaju bržu i precizniju dijagnostiku.

Kako je naglasio ministar Vulin, Ministarstvo odbrane je u Vojnu bolnicu Niš u proteklih godinu dana uložilo više od milion evra.

- To je najozbiljnije ulaganje i rekonstrukcija ovog objekta u proteklih 30 godina, tokom kojih smo čekali da osiguranici u Vojnoj bolnici Niš dobiju najbolju i najsavremeniju dijagnostiku i negu. Vojni sistem, pa i sistem zdravstva u okviru vojske, bio je urušavan planski i sistemski. Radilo se sve što je moglo da se radi, od 2000. godine na ovamo, da se vojska unizi, smanji, uništi, da ne bude sposobna da zadovoljava ni svoje odbrambene potrebe, a ni potreba zaštite svojih osiguranika. Mi se borimo protiv toga i veoma brzo, zahvaljujući, na prvom mestu,  ogromnom razumevanju vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i čitave Vlade, imamo mogućnosti da obnovimo vojno zdravstvo, rekao je ministar odbrane.

On je dodao da vojni osiguranik mora da zna da će uvek imati najbolju moguću negu.

- I svako ko uđe u sastav Vojske Srbije, ko svoj život veže za odbranu zemlje i vojske, mora da zna da je u sistemu koji stvaramo ponovo, u sistemu koji će brinuti o njemu i njegovoj porodici od početka do kraja. Od toga da ima dobru uniformu i dobru platu, da ima najsavremenije sisteme naoružanja na kojima će se obučavati i braniti ovu zemlju pa do toga da će on i njegova porodica imati najbolju moguću zdravstvenu zaštitu. To je sistem koji je uništavan i urušavan, a koji mi ponovo gradimo. Vojska brine o svojima, baš kao što brine i o svim građanima ove zemlje, ali brine o svakom svom pripadniku, poručio je ministar Vulin.

Upravnik Vojne bolnice Niš pukovnik dr Jovica Stanojković zahvalio je Ministarstvu odbrane i ministru Vulinu na ispunjenom obećanju da će se nastaviti s infrastrukturnim i tehničkim opremanjem Vojne bolnice Niš.

- U planu je da se izradi idejni projekat za izgradnju urgentno-prijemnog bloka, kao i njegovo opremanje. Vojna bolnica Niš će u narednom periodu imati mogućnosti da pruža veći broj zdravstvenih usluga i da osavremeni svoj rad, a sve to na obostrano zadovoljstvo i vojnih i civilnih osiguranika koji se ovde leče, naglasio je pukovnik Stanojković.

Radiolog potpukovnik dr Milorad Pejčić rekao je da je digitalizacija u Odeljenju za radiologiju od velikog značaja.

- Postoji više benefita digitalizacije - osim kvaliteta i komfora postiže se veća efikasnost prilikom rada, kao i ušteda na materijalu i svakako su i pacijenti i medicinsko osoblje veoma zadovoljni, izjavio je potpukovnik Pejčić.

Reč je o savremenim digitalnim radiodijagnostičkim uređajima najnovije generacije, a stvoreni su uslovi za uvođenje novih invazivnih i neinvazivnih dijagnostičkih procedura iz oblasti radiološke dijagnostike.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
16.09.2018
mp4 (157,04 MB)
Izjava ministra Vulina
16.09.2018
mp4 (152,53 MB)
Izjava pukovnika Stanojkovića
16.09.2018
mp4 (87,29 MB)
Izjava potpukovnika Pejčića
16.09.2018
mp4 (240,27 MB)
Obilazak