Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.07.2018.

Ministar Vulin: Ponovo obnavljamo vojnu infrastrukturu




Ministar odbrane Aleksandar Vulin otvorio je danas, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, rekonstruisanu i modernizovanu Pištoljsku streljanu u kasarni “General Jovan Mišković” u Beogradu.



Povodom otvaranja Streljane prikazane su i vežbe “Simulaciono gađanje streljačkim oružjem na trenažeru”, “Gađanje trenutnih ciljeva” i Taktička vežba sa bojevim gađanjem u kojima su učestvovali pripadnici Bataljona vojne policije specijalne namene “Kobre” i kadeti Vojne akademije.

Kako je istakao ministar Vulin, zahvaljujući velikom razumevanju i podršci predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i podršci Vlade Republike Srbije, krenulo se u proces obnavljanja vojne infrastrukture.

- Ovo su najveća ulaganja u Vojnu akademiju od njenog osnivanja i prvi put imamo ovako modernu i savremenu streljanu, još od davne 1989. godine. Vlada Srbije namenila je 78 miliona dinara za osposobljavanje svih streljana u Vojnoj akademiji i možemo da kažemo da će naši kadeti i pripadnici specijalnih jedinica moći da se obučavaju u skladu sa najvišim svetskim standardima. Ne postoji ništa savremenije od ovoga, a posebno mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da su tehnologiju padajućih meta usvojili upravo stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta. Dakle, u pitanju su naša pamet i naše znanje, naglasio je ministar odbrane.



On je istakao da je svako ulaganje u Vojsku Srbije ulaganje u naše znanje, a to je ulaganje i u standard svakog našeg stanovnika i bolji život svakog građanina Srbije.

- Streljana će poslužiti da budemo bolje obučeni, a obuka je jedan od prioriteta Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Naš vojnik mora da bude obučen, opremljen i da bude zadovoljan. Kao što gradimo stanove za Vojsku, kao što obezbeđujemo nove uniforme i oružje, tako obezbeđujemo i obnavljanje vojne infrastrukture i sve ono što je decenijama bilo namerno i planski zanemarivano i uništavano mi obnavljamo i stavljamo u funkciju. Vojska Srbije je čuvar ove zemlje i zato zaslužuje najveću pažnju i brigu, zaključio je ministar Vulin.

Prema rečima generala Dikovića, danas je otvoren jedinstven objekat u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

- Objekat ima višestruku namenu i ne zaostaje za objektima u stranim oružanim snagama. Omogućava da učimo ljude da gađaju, od početne obuke do napredne i završne, i da proveravamo njihovu osposobljenost – vatrenu i taktičku obučenost, da u zatvorenom prostoru možemo istovremeno da ocenimo da li je cilj pogođen i kako je do toga došlo. I pripadnici “Kobri”, koji su danas demonstrirali svoju vrhunsku obučenost u gađanju, iskazali su zadovoljstvo. Siguran sam da ćemo unaprediti vatrenu ospobljenost, preciznost i tačnost u gađanju kadeta i ostalih pripadnika Vojske Srbije, rekao je načelnik Generalštaba.



Načelnik Vojne akademije pukovnik Miroslav Talijan istakao je da je ulaganje u Pištoljsku streljanu, njenu adaptaciju i rekonstrukciju, veliki doprinos unapređenju obuke iz oblasti naoružanja i gađanja.

- Kadeti će u Streljani realizovati čitav niz pripremnih gađanja, taktičkih uvežbavanja i gađanja u kretanju. Osim ove streljane, adaptira se i virtuelni deo streljane u kojem se priprema za bojeva gađanja. Hvala svima koji su podržali modernizaciju Streljane u koju dugi niz godina nisu ulagana sredstva, rekao je pukovnik Talijan.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.07.2018
mp4 (201,5 MB)
Izjava ministra Vulina
21.07.2018
mp4 (263,57 MB)
Pokrivalica
21.07.2018
mp4 (116,6 MB)
Izjava generala Dikovića
21.07.2018
mp4 (99,06 MB)
Izjava pukovnika Talijana