Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.05.2018.

Ministar Vulin: Mir nam je životno važan




"Republika Srbija, kao jedan od svojih najznačajnijih zadataka ima opstanak srpskog naroda van svojih granica. Baš zato, dokle god Srbiju vodi Aleksandar Vučić, Republika Srpska i njeni građani trebaju da znaju da će uvek biti zaštićeni, čuvani, podržani, a da će obaveze koje Republika Srbija ima iz Dejtonskog sporazuma uvek biti dosledno sprovođene", izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je predvodio delegaciju Ministarstva odbrane na proslavi Dana Vojske Republike Srpske i Dana 3. pešadijskog (Republika Srpska) puka u Banjaluci.
 


"Mir koji nam je svima životno važan, neophodan i potreban, kao svoju najvišu svrhu ima opstanak Srba u Republici Srpskoj i Srba u Bosni i Hercegovini. Nama je mir neophodan, miru se radujemo, njemu se nadamo, zbog njega radimo, sigurni da ćemo samo tako uspeti da sačuvamo i Republiku Srpsku i Srbiju, sigurni da će Bosna i Hercegovina postojati samo kao dogovor na osnovu Dejtonskog sporazuma, kao iskreni dogovor i funkcionisanje tri naroda i dva entiteta. Tako Republika Srbija vidi ovaj prostor i Republika Srbija je spremna da učini sve da bi se mir ovde trajno zadržao, jer malo je naroda koji kao srpski narod znaju koliko vredi mir i koliko je skup rat", naglasio je ministar Vulin čestitajući praznik svim pripadnicima 3. Pešadijskog (RS) puka i svim pripadnicima Vojske Republike Srpke, u nadi da će mir biti trajan, a uspomene na slavnu i časnu borbu večne.
 


Prema rečima ministra Vulina, u građanskom ratu u Bosni i Hercegovini, koji srpski narod nije tražio i nije izazvao, Vojska Republike Srpske je uspela da sačuva opstanak srpskog naroda, da spreči završetak genocida i proterivanja koji se nad njim vršio još od Prvog, pa i u Drugom svetskom ratu, i tako je Vojska Republike Srpske ispunila svoju istorijsku misiju, očuvajući samo postojanje srpskog naroda na ovim prostorima. Danas zadatak opstanka srpskog naroda imaju građani Republike Srpske i ima rukovodstvo Republike Srpske.
 
Čestitajući praznik, predsednik Dodik je podsetio na istorijske okolnosti značaja tog datuma za Republiku Srpsku.
 


- Da nije bilo Vojske Republike Srpske, stradanje našeg naroda bilo bi daleko veće i podsetilo bi na ona nekadašnja stradanja iz Drugog svetskog rata. Razlog zašto se srpski narod ovde borio na slobodu stvarajući svoju državu i vojsku jeste upravo to istorijsko sećanje na stradanje koje je bilo masovno u prošlom veku. I zato Srbi i savremene generacije, pa i danas ovde moramo da znamo da sloboda zavisi od toga da li imam dovoljno respekta da branimo svoju slobodu, a ona se najviše ogleda kroz državu, a Republika Srpska je po svemu država – naglasio je predsednik Dodik dodajući da je 3. pešadiski puk (RS) važan faktor i predstavnik srpskog naroda u oružanim snagama.

Ministar Vulin sastao se i sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom  u Palati Republike. Predsednik Dodik je bio zainteresovan za projekat, koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u vezi sa izgradnjom jeftinih stanova za pripadnike bezbednosnih struktura i najavio da će taj model primeniti i u Republici Srpskoj. Ministar Vulin i predsednik Dodik su najavili i unapređenje saradnje odbrambenih industrija Republike Srbije i Republike Srpske.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
11.05.2018
mp4 (229,32 MB)
Ministar Vulin
11.05.2018
mp4 (221,06 MB)
Predsednik Dodik
11.05.2018
mp4 (51,41 MB)
Sastanak
11.05.2018
mp4 (123,17 MB)
Proslava
11.05.2018
mp4 (165,41 MB)
Ministar Vulin o odnosima sa Republikom Srpskom
11.05.2018
mp4 (135,05 MB)
Ministar o ulaganju u Republiku Srpsku
11.05.2018
mp4 (271,68 MB)
Predsednik Dodik o saradnji