Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.03.2018.

Obeležen Dan Vojne akademije




Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovali su danas svečanosti povodom proslave Dana Vojne akademije – 18. marta, u Svečanoj sali te visokoškolske vojne ustanove.

Prema rečima ministra Vulina, istorija našeg naroda je istorija grčevite i uporne borbe za slobodu – tvrdoglave, koliko često i neizgledne, i uspešne preko svake nade.

- Veliki narodi, kakav srpski jeste, često umeju da slobodu prihvate kao nešto što je jednom i zauvek dato, navikli da postoji, slobodni oduvek, spremni da se za slobodu bore. I kao takvi, umeju ponekad da zaborave da se za slobodu mora boriti svakog dana, svakog sekunda, svakog sata, svakim delom svog bića, kako u prošlosti tako i u svojoj budućnosti, jer ništa na planeti zemlji nije dato zauvek i nije dato besplatno. Istorija Vojne akademije je istorija uporne pripreme da se za slobodu bori i da se sloboda odbrani, istakao je ministar Vulin.

On je dodao da je Vojna akademija, osim znanja, sebi dala zadatak da stvori i ljude koji će u teškim i najtežim vremenima biti uz i ispred svog naroda.

- Vojna akademija, Vojska Srbije, nije ništa drugo nego neprekinuti spisak i skup ljudi koji su svoj život bili spremni, i spremni jesu, da ponude sopstvenom narodu i pomoć u najtežem trenutku kada se traži onaj odgovor za koji vi, gospodo profesori, učite vaše đake, najteži odgovor da se u najtežem trenutku i vremenima za svoj narod kaže sloboda ni za šta. Vojna akademija i svi oni koji su vekovima iza nas prošli kroz nju, stvorila je generacije bespogovornih, upornih boraca. Boraca kojima znanje samo po sebi nije bilo cilj, već je služilo da se narodu oduži i vrati baš tada kada bude potrebno, naglasio je ministar odbrane.

Ministar Vulin poručio je onima koji se školuju za zanimanje koje nije samo zanimanje „već životna misija“ da nisu ovde da se sećaju samo prošlosti, ma koliko velika i slavna bila, već su tu da stvaraju budućnost.

- Vi ste naša najveća nada, ne zato što ćete u teškom i preteškom času biti ravni svojim precima, već zato što ćete u teškom i preteškom času biti ispred svojih predaka po znanju, hrabrosti i borbenosti. Nada našeg naroda nije da ponovimo ono što su radile generacije pre nas, već nada, uspeh i pobeda našeg naroda jeste samo u tome da budemo bolji nego što smo bili. Zato nada našeg naroda uvek ide uz vas, rekao je ministar Vulin i poručio „ovo je zemlja slobodnih, a vi ste vojska koja čuva slobodu“. 

Povodom Dana te visokoobrazovne vojne ustanove, ministru odbrane Aleksandru Vulinu uručena je „Plaketa Vojne akademije“.

Načelnik Vojne akademije pukovnik Miroslav Talijan, čestitajući Dan te ustanove, naglasio je da će o delima današnjeg vremena, kada je u pitanju vojno obrazovanje, ponosno i stasito svedočiti Vojna akademija koja će, kao i do sada, svojim obrazovnim, pedagoškim i naučnim radom zadržati mesto regionalnog lidera vojnonaučne misli i prakse i ostati najvažniji promoter oficirskog poziva.

-  Neka nam ka tom postignuću aksiom bude - kada je nešto dobro a zašto ne bi bilo još bolje, poručio je pukovnik Talijan i dodao da Vojnu akademiju očekuje dalje integrisanje akademskih potencijala i još racionalnije korišćenje raspoloživih resursa uz obezbeđenje najvažnijih akademskih standarda i uvođenja savremenih metoda unapređenja znanja.

Najuspešnijim nastavnicima i kadetima uručene su pohvale i priznanja, a ustanovama i pojedincima s kojima je Vojna akademija uspešno sarađivala tokom prošle godine uručene su zahvalnice.

O Vojnoj akademiji govorili su i kadeti Jovana Stokanović i Slavko Ćurčić koji su  preporučili mladima da upišu tu visokoškolsku vojnu ustanovu. Jovana je istakla da joj je drago što će uskoro završiti Akademiju, ali istovremeno i žao „jer je došao kraj jednog lepog iskustva“. Slavko je pozvao sve zainteresovane da svake subote dođu na Otvoreni dan Vojne akademije kako bi saznali kako izgleda život i školovanje kadeta.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije, profesori i saradnici Univerziteta odbrane, kao i brojni saradnici i prijatelji Vojne akademije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
16.03.2018
mp4 (175,98 MB)
Obraćanje Minist Vulin
16.03.2018
mp4 (156,76 MB)
Obraćanje pukovnika Talijana
16.03.2018
mp4 (81,8 MB)
Izjave kadeta
16.03.2018
mp4 (169,21 MB)
Svečanost