Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.01.2018.

Kobre – najstarija protivteroristička jedinica



Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa predstavnicima udruženja veterana protivterorističke jedinice, bataljona Vojne policije specijalne namene „Kobre“ i njihovim aktivnim pripadnicima.

Povod za razgovor bio je veliki jubilej koji ova jedinica obeležava 14. aprila 2018. godine – 40 godina postojanja.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da ova jedinica zauzima posebno mesto u sistemu bezbednosti i odao je priznanje pripadnicima „Kobri“ na požrtvovanosti u obavljanju izuzetno teškog i rizičnog posla.

- Kao najstarija protivteroristička jedinica na prostorima bivše Jugoslavije, svojim radom pokazali ste da ste sposobni da profesionalno i izuzetno obavljate najsloženije bezbednosne zadatke, pre svega bezbednosnu zaštitu najvišeg vojnog i državnog rukovodstva, istakao je ministar Vulin.

Predsednik udruženja veterana „Kobri“ Trifun Koprivica, upoznao je ministra odbrane sa kratkim istorijatom jedinice i udruženja i izneo inicijativu da se 40 godina postojanja jedinice obeleži na primeren način, kao i da se odredi Dan jedinice Kobre, po ugledu na druge protivterorističke jedinice.

Komandant bataljona Vojne policije specijalne namene „Kobre“, potpukovnik Vladimir Ušljebrka naglasio je važnost održavanja kontakata sa udruženjem veterana, što zbog negovanja tradicije i podizanja morala u jedinici, tako i zbog prenošenja dragocenih iskustava starijih kolega.

Na kraju sastanka, ministar Vulin je rekao da će jubilej jedinice „Kobre“ biti obeležen na odgovarajući način i da će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastaviti sa unapređenjem uslova života i rada i opremanjem naših najelitnijih snaga.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.01.2018
mp4 (16,6 MB)
Kobre – najstarija protivteroristička jedinica