Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.10.2017.

Patrijarh Irinej posetio štand Medija centra "Odbrana"



Štand Ministarstva odbrane i Medija centra „Odbrana“ na ovogodišnjem međunarodnom Sajmu knjiga danas je obišao patrijarh srpski Irinej. Upoznajući se sa novim izdanjima MC „Odbrana“ i iskazujući posebno zanimanje za neke od njih, patrijarh je u razgovoru sa zaposlenima razmenio saznanja o temama obrađenim u tim delima. Njegova svetost je pozdravio i kadete i kadetkinje Vojne akademije i Vojne gimnazije, podsećajući ih na slavne pretke i poručujući kadetkinjama da treba da budu hrabre i snažne kao Milunka Savić.

Drugi dan Sajma na izložbenom prostoru MC „Odbrana“ obeležile su priče iz vojničkog života, od sećanja na nekadašnju JNA, do beleški iz svakodnevnice mirovnih misija. Prikazano je šest epizoda serije „Kad sam bio vojnik“ Vojnofilmskog centra „Zastava film“ nekada veoma popularne u bivšoj SFRJ, zbog svog šaljivog pristupa vojničkom životu. Starijeg vodnika tumačio je bard srpskog i jugoslovenskog glumišta Stole Aranđelović.

U sali „Borislav Pekić“ predstavljena je knjiga pukovnika Milivoja Pajovića „Afričke sveske i druge ljudske beleške“. Ističući da je njegovo viđenje Afrike danas viđenje jednog velikog organizma, Pajović je naglasio da se knjiga odnosi na period 2014. – 2015. godine, kad je uspostavljena srpska mirovna misija u Bangiju, u srcu afričkog kontinenta. Zabeleženo je sve, od peščanih oluja do tropskih kiša, prvih pucnjeva u Bangiju, do gubitka člana misije zbog malarije. „Rekao bih da je ovo opis utiranja puta ozbiljnom vojničkom delovanju matične države. Otišli smo tamo na ništa, a vratili smo se ostavljajući nešto“, rekao je pukovnik Pajović.

Dr Dragan Hamović je naglasio da je reč o vrednom vojno-dokumentarističkom delu sa velikom ličnom i lirskom dubinom te da se može porediti sa sličnim knjigama iz duboke srpske književne istorije – „Janičarevim uspomenama“ Konstantina Mihajlovića, „Memoarima“ Simeona Piščevića, srpskog ratnika i ruskog oficira čiji su zapisi poslužili kao osnova Crnjanskom za „Seobe“.

Ono što je usledilo kao završnica dana na štandu MC „Odbrana“, nadovezalo se na izvrsnu knjigu pukovnika Pajovića - reč je o tribini „Mirovne misije – beleške mirovnjaka“, čiji su učesnici bili pukovnik Nikola Dejanović, zamenik načelnika Centra za mirovne operacije, potpukovnik dr Goran Milojković iz Vojne bolnice Niš, i Slobodan Bjelica, veteran sa Sinaja, koji je vratio sve prisutne pola veka u prošlost, naglašavajući da se samo jedna stvar nije promenila, a to je potreba za uspostavljanjem i održavanjem mira.

Tribina je simbolično održana danas, 24. oktobra na Dan Ujedinjenih nacija, pod čijom zastavom, više od pola veka, mirovne snage, kao jedan od od njenih najprepoznatljivijih simbola deluju u svetu.

Pročitajte: Hronika Sajma knjiga, 2. dan
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.10.2017
mp4 (48,34 MB)
Poseta
25.10.2017
mp4 (95,1 MB)
Promocija knjige „Afričke sveske i druge ljudske beleške“ i tribina o mirovnim misijama