Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.09.2017.

Generalna proba promocije najmlađih oficira Vojske Srbije



Na platou ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije večeras je održana generalna proba sutrašnje svečane promocije najmlađih oficira Vojske Srbije.

Poslednjem probnom defileu svršenih diplomaca Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, njih 187 koji će biti promovisani u prve oficirske činove,  prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković. 

Biće to dvanaesti put da se svečana promocija organizuje ispred Doma Narodne skupštine. 

U izjavi za Radio televiziju Srbije, tokom trajanja generalne probe, ministar odbrane Aleksandar Vulin  rekao je da sutrašnji dan nije veliki samo za kadete i njihove porodice već i za Republiku Srbiju.

- Naša zemlja dobija novu klasu najmlađih oficira, klasu ponosa ali i priliku da još jednom pokaže celom svetu ko će, ako zatreba, braniti našu zemlju u budućnosti i zato Srbija ima razloga da bude ponosna.

Prema protokolu svečanosti, planirano je da najboljima u rangu budu uručene sablje, najuspešnijim kadetima po vidovima i službama - pištolji sa posvetom, dok će najboljim kadetima Medicinskog fakulteta VMA biti dodeljeni paradni bodeži.

U programu svečanosti učestvovaće avijacija Vojske Srbije, a predviđen je i muzički program za koji su zaduženi Umetnički ansambl Ministarstva odbrane &39;&39;Stanislav Binički&39;&39; i Reprezentativni orkestar Garde.

Ove godine Vojnu akademiju završava 160 kadeta i kadetkinja 138. klase, među kojima je njih 12 iz Angole i jedan iz MUP-a Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završava 27 momaka i devojaka, među kojima 24 iz 3. klase Medicinskog fakulteta i troje sa master studija.

Svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, kojoj će prisustvovati najviše državno i vojno rukovodstvo, kao i brojni gosti iz zemlje i inostranstva, započeće sutra  ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije u 11 časova.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.09.2017
mp4 (58,84 MB)
Proba