Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.09.2017.

Uručene diplome kadetima Vojne akademije i novoj klasi vojnih lekara



Načelnik Vojne akademije general-major Goran Zeković uručio je danas diplome o stečenom zvanju oficira Vojske Srbije kadetima i kadetkinjama 138. klase Vojne akademije, dok je kadetima roda avijacije diplome i letačke znakove dodelio komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Ranko Živak.

Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, načelnik Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse MO brigadni general Mile Jelić, načelnik Uprave za ljudske resurse (J-1) Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Savo Iriškić, načelnik Glavne uprave za operacije Generalštaba Oružanih snaga Angole general Paulo Souza Dos Santoš, brojni gosti i rodbina kadeta.

Obraćajući se kadetima, državni sekretar Živković je izrazio očekivanje da je Vojna akademija uspela da kod njih izgradi identitet profesionalnog oficira – lidera, časnog, odanog, osposobljenog i spremnog za intelektualne i etičke izazove oficirskog poziva u službi otadžbine Republike Srbije.

Najbolji kadeti 138. klase Vojne akademije u rangu su Aleksandar Ilić, prosek 9,73, studijski program Javne finansije, Ivan Dimitrijević (9,72) studijski program Vojnohemijsko inženjerstvo, modul Ubojna sredstva, i Marija Lukić (9.67) studijski program Javne finansije.

Najbolji kadet u vidu Kopnene vojske je Milan Stevanović sa prosekom 9,58, studijski program Menadžment u odbrani, modul artiljerija, u vidu RViPVO Stefan Marković, opšti uspeh 8,93, studijski program Menadžment u odbrani, modul ARJ za PVD, a najuspešniji kadet službi Vojske Srbije je Vladimir Marković, opšti uspeh 9,44, studijski program Javne finansije.

Rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Mladen Vuruna uručio je nagrade najuspešnijim kadetima na studijskim programima. Pukovnik prof. dr Milenko Andrić, v. d. dekana Vojne akademije, dodelio je nagrade za najbolje diplomske radove.

Nagradu Fonda "Potporučnik Borko Nikitović" najboljem kadetu Vojne akademije u rangu, uručila je Zora Nikitović, majka nastradalog potporučnika JNA Borka Nikitovića.

Kadeti 138. klase su savladali sve sadržaje vojnog osposobljavanja i stekli potrebne kompetencije za obavljanje početnih dužnosti u svom rodu, odnosno službi. Četvorogodišnje školovanje realizuje se na akreditovanim studijskim programima u polju društveno-humanističkih, tehničko-tehnoloških i prirodno matematičkih nauka i prilagođeno je najvišim standardima visokog obrazovanja.

U amfiteatru Vojnomedicinske akademije danas su uručene diplome integrisanih akademskih studija medicine kadetima 3. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane u Beogradu, koji će sutra biti promovisani u sanitetske potporučnike Vojske Srbije.

Čestitajući prvi veliki uspeh na putu osvajanja struke i nauke u okviru sistema vojnog zdravstva, zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević je, podsećajući mlade lekare na Hipokratovu zakletvu koju su danas položili, naglasio da je upravo u njoj smisao poziva koji ih očekuje.
„Molim vas da je dobro zapamtite, jer to nisu samo reči, to je smisao našeg poziva i vodilja kroz sve one teške trenutke koji vas čekaju, a takvih će biti dosta. Svako od mnogobrojnih ličnih i profesionalnih odricanja je vredno osećanja poverenja koje naši pacijenti i građani imaju u vojno zdravstvo. Zbog toga se od vas s pravom očekuje da vaše unifome, i lekarsku i oficirsku, nosite časno“, rekao je pukovnik Vukosavljević.

 Diplome mladim potporučnicnima uručio je dekan Medicinskog fakulteta VMA  pukovnik prof. dr Nebojša Jović, koji je čestitao novoj generaciji lekara i nastavnicima koji su ih vodili kroz studije.

 Iz fonda „Stevan Šefer“ ove godine slikama su nagrađeni najbolji student treće klase dr Miloš  Danilović i najbolji student prve klase Medicinskog fakulteta dr Goran Savić.

  „Umesto mrtvih legata koji najčešće završavaju u nekom podrumu ili na zidovima galerija, odlučila sam da osnujem živi fond, da se svake godine najboljem studentu dodeli po jedna slika“, objasnila je slikarka Slobodanka Rakić Šefer, osnivačica Fonda, čiji je suprug Stevan Šefer proveo oko 40 godina na VMA.

Današnjoj dodeli diploma prisustvovao je i rektor Univerziteta odbrane general-major Mladen Vuruna, kao i bivši načelnici i rektor VMA i Medicinskog fakulteta VMA, general potpukovnik u penziji Miodrag Jevtić i brigadni general u penziji prof. dr Marjan Novaković. 

Kadeti, koji su danas dobili stručna zvanja diplomirani menadžeri u odbrani, odnosno inženjera i lekara, sutra će na svečanosti ispred  Doma Narodne skupštine Republike Srbije, kao najmlađi oficiri, stati u stroj Vojske Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA