Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.07.2017.

Obeležen Dan Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju



 
Dan Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju - 5.jul svečano je obeležen u prisustvu predstavnika organizacionih celina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnika preduzeća Odbrambene industrije, kao i predstavnika Instituta za standardizaciju Srbije i Direkcije za mere i dragocene metale Srbije.
 
Obeleženo je i 154. godina od početaka organizovane, normativno uređene primene standardizacije. Neposredni nosilac funkcije standardizacije i ujedno najviši stručni organ u MO i VS jeste Direkcija za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju koja obavlja poslove i predstavlja najviši stručni organ u oblasti materijalne standardizacije, Nacionalni kodifikacioni biro Republike Srbije i centralnog organa za metrologiju u MO i VS. Kao takva organizaciona celina postoji od aprila 2010. godine i u proteklom sedmogodišnjem periodu je zabeležila niz impresivnih rezultata.
 
U proteklom periodu od osnivanja, u potpunosti su normativno zaokružene funkcionalne nadležnosti Direkcije kroz niz zakona, pravilnika, uputstva, međunarodnih sporazuma, kao i sporazume sa Institutom za standardizaciju Srbije i Direkcijom za mere i dragocene metale. Digitalizovana je kompletna standardatoteka i u potpunosti se prešlo na elektronsku komunikaciju. Od juna 2014.godine Direkcija je sertifikovana kao Tir 2, punopravni član NATO kodifikacionog sistema.
 
 
photoFOTOGALERIJA