Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.05.2017.

Podrška Danske izgradnji kapaciteta sistema odbrane Srbije



Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Kraljevine Danske, koju predvodi načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Generaštaba pukovnik Hans Mortensen, boravi u poseti Ministarstvu odbrane Republike Srbije. Cilj posete danske delegacije je obilazak celina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koje su u prethodnom periodu bile krajnji korisnici danskih donacija, potpisivanje Protokola o donaciji informatičke opreme, kao i razgovori o aktuelnoj saradnji u oblasti odbrane i predlozima za dalje unapređenje.

Podrška Danske izgradnji kapaciteta sistema odbrane Srbije 
U Upravi za međunarodnu vojnu saradnju dansku delegaciju, u kojoj je bio i otpravnik poslova u Ambasadi Morten Hansen, primio je načelnik Uprave kapetan bojnog broda Milan Konjikovac.
 
Kapetan bojnog broda Konjikovac informisao je sagovornike o aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, saradnji u okviru Programa Partnerstvo za mir i angažovanju u multinacionalnim operacijama. Zahvalio je za podršku reformi sistema odbrane, kroz kontinuiranu ekspertsku i finansijsku pomoć, navodeći da je Kraljevina Danska jedan od najznačajnijih donatora Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.
 
Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju izrazio je zadovoljstvo ostvarenim nivoom saradnje u oblasti odbrane, istakavši da unapređenje vojnoobrazovne i vojno-vojne saradnje treba da bude prioritet. Preneo je očekivanje za organizovanje posete na visokom nivou, koja bi dala impuls daljem razvoju saradnje.
 
Pukovnik Mortensen saglasio se da poseban pečat saradnji daju donacije Danske i preneo spremnost za nastavak finansijske i ekspertske pomoći, ukoliko se pronađu oblasti u kojima je moguć konkretan doprinos danske strane. On je istakao neophodnost intenzivnije saradnje u uslovima aktuelnih bezbednosnih izazova i pretnji, poput migrantske krize i terorizma, kao i značaj uspostavljanja saradnje u oblasti sajber bezbednosti.

 
Obostrano je konstatovano da, nakon višegodišnjeg programa za stabilizaciju i reformu sistema odbrane, postoji prostor za nastavak saradnje i razvoj partnerskih odnosa, kroz ekspertske razgovore i razmenu iskustava u oblastima od zajedničkog interesa.  
 
Tokom posete, direktorka Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima pukovnik dr Katarina Štrbac upoznala je goste sa projektima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i izrazila očekivanje za nastavak saradnje. Delegacija je obišla i Odeljenje za razvoj psihološke delatnosti Sektora za ljudske resurse, Kabinet za psihijatriju Vojnomedicinske akademije, Upravu za telekomunikacije i informatiku J-6 Generalštaba i Komandu RV i PVO, gde se uverila u korisnost donirane opreme za razvoj operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije i postizanje interoperabilnosti.
 
photoFOTOGALERIJA