Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.04.2017.

Razgovori sa delegacijom Saveznog ministarstva odbrane i sporta Austrije



Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović primio je delegaciju Saveznog ministarstva odbrane i sporta Republike Austrije koju je predvodio brigadni general Gustav Gustenau iz Direkcije za bezbednosnu politiku.

Razgovori sa delegacijom Saveznog ministarstva odbrane i sporta Republike Austrije 
Sagovornici su razmenili stavove o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i drugim aktuelnim bezbednosnim temama. Konstatovali su da migratorna kriza predstavlja najveći izazov sa kojim se region, ali i svet, danas suočavaju i da dodatno utiče na bezbednosnu situaciju u jugoistočnoj Evropi. Ozbiljnost situacije zahteva dodatno angažovanje nacionalnih snaga i regionalno udruživanje i pomoć. Srbija i Austrija ostaju privržene unapređenju saradnje sa ključnim međunarodnim organizacijama u oblasti odbrane i bezbednosti, kao i aktivnom doprinosu u okviru regionalnih foruma na prostoru jugoistočne Evrope.
 
Mojsilović je, u vezi sa rešavanjem pitanja migrantske krize, preneo da se Republika Srbija zalaže za čvršću saradnju sa državama u okruženju, naročito u obezbeđenju granica, ali ne i za podizanje zidova. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastaviće sa angažovanjem i pružanjem pomoći izbeglicama na teritoriji naše zemlje, kroz saradnju sa ostalim državnim organima. Angažovanjem zajedničkih snaga vojske i policije na obezbeđenju državne granice značajno je smanjen broj ilegalnih prelazaka.
 Razgovori sa delegacijom Saveznog ministarstva odbrane i sporta Republike Austrije
Brigadni general Gustenau preneo je spremnost austrijske strane za nastavak podrške i pomoći Srbiji u evrointegracijama. Austrija je posebno zainteresovana za stabilan region, jer aktuelni bezbednosni izazovi prevazilaze nacionalne granice i zahtevaju sveobuhvatan i dugoročan pristup.
 
Obostrano je izraženo zadovoljstvo dostignutim nivoom saradnje u oblasti odbrane i istaknuto opredeljenje za dalji nastavak i progres.
 
photoFOTOGALERIJA