Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.03.2017.

Promovisana knjiga „Afričke sveske i druge ljudske beleške“



Najnovije izdanje Medija centra „Odbrana“, knjiga „Afričke sveske i druge ljudske beleške“ pukovnika dr Milivoja Pajovića, načelnika Centra za mirovne operacije, promovisana je danas u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije.
 Promovisana knjiga „Afričke sveske i druge ljudske beleške“
O delu, koje se  zasniva na  iskustvu prvog velikog i samostalnog angažovanja srpske vojne medicine i vojske u misiji Ujedinjenih nacija „MINUSCA“ u Centralnoafričkoj Republici, govorili su dr Dragan Hamović, književnik i savetnik ministra za kulturu i informisanje, Dragana Marković, urednica izdanja i autor, dok je odlomke iz knjige čitao glumac Nebojša Dugalić.
 
Da je autor imao o čemu da piše, te da smo dobili „višestruko podsticajnu knjigu“ potvrdio je dr Dragan Hamović, koji je za pukovnika Pajovića rekao da uporno zataškava svoje pesničko jezgro „zarad prečih poslova i poziva kojima je posvetio život“.

– Njegove „Afričke sveske“ od samih naslovnih signala upućuju na širok tematski obuhvat, na raznolikost intonacija, kao i materiju dnevničkog žanra, te mešovitu prirodu putopisnih i esejističkih radova, rekao je savetnik ministra za kulturu i informisanje i dodao da se u beleškama našlo mesto i za suvlja i precizno ispisana vojnička svedočenja, koliko i za lične i intelektualne komentare.

Promovisana knjiga „Afričke sveske i druge ljudske beleške“ 
Hamović je utvrdio da je svako putovanje tektonski poremećaj ali put kakav je u mirovnom zadatku preduzeo srpski oficir, po svemu je morao biti iskorak iz jednog univerzuma u drugi.
 
– Pajoviću je stalo da nam dočara ne samo mučne i tegobne strane misije u srcu metežne Afrike, nego i potrebu da oliči svoju zemlju i svoju vojsku u očima drugih – rekao je Hamović i podsetio da je baza, koju je „na ledini“ podigao srpski kontigent, kojim je autor komandovao, nosila šumadijsko ime – Morava.
 
 Govoreći o „Afričkim sveskama“, urednica izdanja Dragana Marković je naglasila da to nije putopis, mada ima elemente te vrste pripovedanja, a nije ni čisto dnevničko kazivanje komandanta.

– Poseban začin stranicama „Afričkih svezaka“, daje upravo njihovo ogledanje u "ljudskim beleškama", u sofisticiranom kazivanju o ljudima, vladarima, gradovima, selima, putevima, pticama, rekama i životu.
 
Autor knjige „Afričke sveske i druge ljudske beleške“, pukovnik Milivoje Pajović, istakao je da je reč o delu iza koga stoji više autora, da su to svi pripadnici Vojske koji su boravili s njim, u prvoj rotaciji srpskog kontigenta, u Centralnoafričkoj Republici.

Promovisana knjiga „Afričke sveske i druge ljudske beleške“ 
Opisujući svoj prvi dan u toj afričkoj zemlji, u kojoj besne međuetnički sukobi, Pajović je podelio lični utisak da su se „te noći zvezde okrenule, i da nije prepoznao niti jednu“.
 
– Tamo zvezde drugačije sijaju, ptice kao da lete unazad, a kapi kiše su krupnije nego sve koje sam dotad video, a onda, nakon dva dana, desila se velika peščana oluja koja je prekrila prašinom našu bazu - dvorište od 20 ari u kom smo živeli pet meseci, rekao je Pajović.
 
Govoreći o misiji, udaljenoj hiljade kilometara „od matičnog garnizona“, on je rekao da su tamo živeli, posmatrali ljude oko sebe, i pokušavali da shvate u čemu smo slični, a u čemu nismo.
 
– Živeli smo 195 dana, gledajući kako noć padne odjednom, kao da je neko ispustio iznad naših glava, a kako ujutro sunce iskoči, kao da ga je neko katapultom izbacio, a gledali smo i kako prolazi život, nestaje, i kako se ponovo vraća – rekao je načelnik Centra za mirovne operacije koji već sutra zorom kreće u svoju novu afričku avanturu, u kojoj će nositi posebnu odgovornost kao zamenik komandanta Sektora „Zapad“, u Misiji UN „MINUSCA“.
 
Medija centra Odbrana već je objavio dve knjige pukovnika Pajovića – „Vladari srpskih zemalja“, i „Dva veka vojske u Braničevu“. 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.03.2017
mp4 (44,62 MB)
Promocija
10.03.2017
mp4 (44,23 MB)
Pukovnik Pajović