Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
25.11.2013.

Sastanak ministra Rodića sa ambasadorom Kirbijem



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić razgovarao je danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majklom Kirbijem.

Zaključeno je da je saradnja u oblasti odbrane na visokom nivou i da postoji interes za dalji razvoj i unapređenje odbrambene saradnje u svim oblastima. Težište u saradnji je na zajedničkim vežbama i obuci jedinica. Takođe, istaknuto je da je važna oblast saradnje školovanje i usavršavanje.

S obzirom na strateško opredeljenje Republike Srbije za uvećanje angažovanja u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, težište u učešću na vežbama, obuci i opremanju će biti na deklarisanim jedinicama Vojske Srbije. U vezi sa tim, istaknuta je saradnja sa Sjedinjenim Državama u razvoju baze «Jug» u kojoj se realizuje obuka za učešće u multinacionalnim operacijama. Sledeće godine u toj bazi održaće se međunarodna vežba u oblasti pripreme za učešće u mirovnim misijama «~PLATINUM WOLF 14~».

Ministar Rodić i ambasador Kirbi složili su se da saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, posebno realizacijom projekata «Humanitarna asistencija», doprinosi daljem razvoju prijateljskih odnosa Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.