Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
12.11.2013.

Dan Vojnobezbednosne agencije




Prijemom u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba večeras je obeležen 12. novembar - Dan Vojnobezbednosne agencije. Svečanosti su prisustvovali predsednik Narodne Skupštine Nebojša Stefanović, ministar odbrane Nebojša Rodić, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, predstavnici Vlade Srbije, zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, verskih zajednica, diplomatskog kora, kao i gosti iz kulturnog i javnog života.

Ukazujući na važnost današnjeg datuma za tu službu, direktor Vojnobezbednosne agencije Svetko Kovač istakao da je pre tačno deceniju VBA predstavljena javnosti.

- Zasnovanost na zakonima, poštovanje zakonskih i podzakonskih normi i procedura značajne su karakteristike Vojnobezbednosne agencije. U proteklih deset godina, nismo imali nijedan slučaj zloupotrebe ovlašćenja, a organi koji vrše nadzor i kontrolu službi bezbednosti dali su vrlo pozitivne ocene rada VBA – naglasio je Kovač dodajući da je to, pre svega, rezultat profesionalizma i odgovornosti pripadnika  Agencije. On je, takođe, istakao da je uz usavršavanje kadra, u proteklom periodu poseban akcenat dat na opremanje savremenim sredstvima za rad.

Prema njegovim rečima, VBA je u proteklom periodu postigla izuzetne rezultate u suprotstavljanju organizovanoj kriminalnoj delatnosti, korupciji, terorističkim, ekstremističkim i drugim pretnjama sistemu odbrane.

- Otkrivena je, presečena i sankcionisana delatnost nekoliko organizovanih grupa i veći broj slučajeva korupcije – istakao je direktor Kovač ukazujući na to da neki slučajevi suprotstavljanja delovanju stranih obaveštajnih službi nisu otkrivani javnosti, što ne treba da stvori pogrešnu sliku o radu službe.

On je ocenio da je jedan od kvaliteta VBA saradnja u okviru bezbednosno-obaveštajnog sistema Ministarstva odbrane, ali i Republike Srbije.

- Danas je VBA moderna vojna kontraobaveštajna služba koja u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja efikasno štiti sistem odbrane Republike Srbije i značajno doprinosi bezbednosti svih njenih građana – poručio je direktor VBA Svetko Kovač.

Predsednik Narodne Skupštine Nebojša Stefanović pozitivno je ocenio saradnju odbora za kontrolu službi bezbednosti sa svim službama bezbednosti i Ministarstvom odbrane.

- To ukazuje da smo reformom uspeli da stvorimo jedan jak sistem bezbednosti kojim se garantuje mir, kao i da građani ove zemlje mogu mirno da obavljaju svoje poslove. Takođe, kroz sistem VBA, ali i drugih službi bezbednosti kojima se borimo protiv korupcije i kriminala pokazujemo da će sve snage ove države biti upregnute u tom smeru – zaključio je Stefanović.

Dan VBA obeležava se u znak sećanja na 12. novembar 1839. godinu kada je donet prvi vojni zakon u kome su pomenuta i razrađena dela za izdaju, špijunažu, pobunu i druga dela koja prete da ugroze vojsku i državu. To je prvi pravni akt u kome se na celovit način definišu pitanja bezbednosne zaštite vojske.

Foto J. MAMULA i R. KARIŠIĆ