Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
24.10.2013.

Sastanak ministra odbrane sa delegacijom Ministarstva nacionalne odbrane Angole



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić razgovarao je danas sa delegacijom Ministarstva nacionalne odbrane Republike Angole, koju je predvodio državni sekretar za materijalne resurse i infrastrukturu general Salviano de Žesus Sekeira.

Istaknuto je da prijateljski odnosi Srbije i Angole predstavljaju odličnu osnovu za intenziviranje ukupne bilateralne saradnje i razvoj strateškog partnerstva. Republika Srbija posebno ceni principijelnu podršku Angole o pitanju Kosova i Metohije i očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, koji je prošle godine potvrdila Narodna skupština Republike Srbije, omogućava dalji razvoj saradnje dveju zemalja. Zaključeno je da su ključne oblasti za razvoj vojnoekonomska, vojnoobrazovna i vojnomedicinska saradnja.

«Ministarstvo odbrane, ispred Vlade Republike Srbije, podržava nastup srpskih firmi u Angoli, koji bi bili angažovani na izgradnji vojne bolnice i fabrike lekova u Luandi i rekonstrukciji aerodroma u Lubangu», rekao je ministar Rodić.

Najavljeno je da će Ministarstvo odbrane, u toku sledeće godine, otvoriti Izaslanstvo odbrane Republike Srbije u Luandi.

Delegacija Angole je u poseti našoj zemlji radi održavanja Prvog zasedanja Zajedničkog srpsko-angolskog komiteta za saradnju u oblasti odbrane.