Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
04.05.2012.

Obeležen Dan Garde



Pripadnici Garde Vojske Srbije obeležili su danas u beogradskoj kasarni „Dedinje“ Dan jedinice. Svečanom postrojavanju i defileu gardista prisustvovali su ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković kao i brojni gosti.

Čestitajući Dan sadašnjim i bivšim pripadnicima te jedinice, ministar Šutanovac je istakao da je reforma sistema odbrane obeležila prethodne četiri godine.

- Reforma sistema odbrane je svakako jedna od najznačajnijih i najvećih reformi koje su sprovedene u našem društvu više decenija unazad. Sama činjenica da su, u strojevima u kojima ste danas, isključivo profesionalni pripadnici Vojske Srbije govori da smo potpuno izmenili organizacionu strukturu i način funkcionisanja obuke i svih onih delova sistema koji čine jednu savremenu i modernu vojsku - rekao je ministar Šutanovac i dodao da je sve to rađeno sa ciljem da Srbija dobije moderniju vojsku.

Ministar odbrane je posebno naglasio da Vojska nije zatvoren i inertni sistem o kome se ne može ništa saznati.

- Zahvaljujući Gardi, vašem orkestru i drugim segmentima našeg sistema izašli smo među građane. Podsećam da smo imali pre dve godine jednu veličanstvenu proslavu u Požarevcu koja je bila praktično početak prikaza jedne nove Garde - kazao je ministar Šutanovac napominjući da zahvaljujući tome danas veliki broj mladih ljudi želi da pristupi Vojsci Srbije, a naročito Gardi.

Govoreći o civlno-vojnoj saradnji, ministar je posebno naglasio pomoć civilnom stanovništvu tokom elementarnih nepogoda koje su pogodile Srbiju ove zime.

-Nije bilo mesta na kome je trebalo pomoći, nije bilo mesta na kome je trebalo spojiti dve obale, na kojima niste bili vi. Ja vam na tome čestitam, jer mislim da je to glavna pretpostavka postojanja Vojske, da bude uz svoj narod - rekao je ministar odbrane naglašavajući da Garda i danas započinje novu tradiciju, jer od danas gardisti nose novu beretku plave boje, po kojoj će biti jedinistveni u našoj vojsci.

Koliko god teška vremena bila, rekao je ministar, Garda mora da bude na nivou zadatka, jer su upravo njeni pripadnici prvo na šta su strani funkcioneri i predstavnici nailazili po dolasku u našu zemlju.

-Prvi utisak koji oni imaju o Srbiji je utisak jedne uređene vojske, koja adekvatno reprezentuje državu i vojsku - podsetio je ministar Šutanovac i dodao da upravo tu činjenicu niko ne sme da zaboravi.

Na kraju obraćanja, ministar je poručio profesionalnim vojnicima da ugovor od tri godine ne treba da im bude krajnja destinacija, već početak i šansa i da će veliki broj njih ostati u profesionalnom sastavu kao podoficiri i oficiri.

Od danas pripadnici Garde Vojske Srbije, umesto crvenih, po kojima su bili prepoznatljivi uz pripadnike Specijalne brigade, nosiće svetlo plave beretke, radi usklađivanja sa bojom tradicionalne gardijske uniforme. Svojim izgledom gardisti će ,kako je rekao ministar, ponosno i na prepoznatljiv način prezentovati ovu elitnu jedinicu.

Komandant Garde brigadni general Milomir Todorović čestitao je praznik svim pripadnicima istakavši da je ovo prva godina kako je ta jedinica u potpunosti profesionalizovana. Govoreći o radu Garde u godini za nama, general Todorović je posebno istakao nastupe Reprezentativnog orkestra i egzercira širom naše zemlje. Za predstojeće godine general je najavio povećanje efikasnosti i stalno podizanje kvaliteta rada.

- Sutra, na ovom istom mestu, planiran je "Otvoreni dan" u Gardi, te smo prikaz najnovijeg egzercira ostavili za tu priliku, gde će pored egzercira biti prikazano više od deset radnih tačaka i aktivnosti koje pripadnici Garde izvršavaju u sklopu svojih namenskih zadataka - rekao je general Todorović.

Na svečanosti je priređen svečani defile ešelona jedinica i motorizovanih ešelona Garde. Nakon zvaničnog dela, gosti su obišli spomen sobu te jedinice.

Obeležavanjem Đurđevdana kao Dana Garde, nastavlja se tradicija duga 182 godine, jer je na taj dan 1830. godine po naređenju gospodara Srbije, kneza Miloša, u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe Gvardije koju je činilo 120 najstasitijih i najuglednijih momaka iz svih nahija srpske Kneževine.

Garda Vojske Srbije namenjena je za obavljanje vojnih počasti i protokola za domaće i strane državne zvaničnike i obezbeđenje važnih vojnih i državnih ličnosti i objekata.

Obeležavanje Dana Garde nastaviće se i sutra, u istoj kasarni, manifestacijom „Otvoreni Dan“ kada će svi zainteresovani imati priliku da vide tehniku kojom raspolaže ta jedinica.