Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
02.04.2012.

Potpisan Ugovor o izgradnji zaštitnog grudobrana na pančevačkom strelištu



Ministar odbrane Dragan Šutanovac i gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović potpisali su danas u zgradi gradske uprave u tom gradu Ugovor o izgradnji zaštitnog grudobrana na strelištu.

Prema rečima ministra odbrane grad Pančevo je izuzetno važan za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije pa odatle i želja za što boljom saradnjom sa lokalnom samoupravom.

- Zahvaljujući agilnosti gradonačelnice danas smo potpisali sporazum o zajedničkoj izgradnji grudobrana koji će omogućiti da Vojska Srbije na bezbedan način izvršava svoje aktivnosti, a sa druge strane da oko 600 hektara oslobodi prostora gde će moći da se nastavi sa razvijanjem grada, rekao je ministar odbrane.

On je takođe napomenuo de je sa gradonačelnicom Martinović razgovarao i o mogućnosti izgradnje stambenog prostora za pripadnike Vojske Srbije.

- Poznato je da smo pokrenuli u više gradova Srbije aktivnosti na izgradnji kućica koji proizvodi upravo Ministarstvo odbrane i postoji mogućnost da se takve kućice zidaju i na prostorima određenih kasarni koje su u Pančevu, objasnio je ministar Šutanovac i dodao da je to jedan od načina rešavanja stambenog pitanja pripadnika vojske.

Rešavanje pitanja Doma vojske u Pančevu, istakao je ministar, bitna je za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije.

- Postoje viškovi u okviru Doma vojske koji mogu da se stave u funkciju i gradu i građanima Pančeva i mislim da je to jedna jako dobra ideja. Podsećam, mi smo u nekim gradovima razmenili nekretnine. Konkretno u Nišu takođe pristupamo zajedničkom uređenju, odnosno pravljenju Kongresnog centra. Verujem da je i jedan takav potreban Pančevu, a nama bi bilo drago da on bude u kooperaciji sa lokalnom samoupravom, rekao je ministar i dodao da će ostati naziv Dom vojske.

Gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović istakla je da su Pančevci imali problem zabrane gradnje u jednom delu koji obuhvata preko 600 hektara zemljišta.

- Nakon vrlo brzih, kratkih i efikasnih pregovora uspeli smo da dođemo do zajedničkog rešenja gde su Ministarstvo odbrane i grad Pančevo dogovorili zajedničku izgradnju grudobrana čime se stiču tehnički uslovi da se zona zabrane gradnje smanji, rekla je gradonačelnica i istakla da sada gradu stoji na raspolaganju oko 600 hektara zemljišta koje će biti korišteno za izgradnju severne industrijske zone.

Ona je napomenula da je ovo jedan od značajnih projekata koji je vezan za privredni razvoj Pančeva, a da je u planu i pretvaranje Doma vojske u Pančevu u Kongresni centar koji bi zajedno koristili grad i Ministarstvo odbrane.

- Kao jedan od budućih koraka saradnje sa Ministarstvom odbrane je upravo rekonstrukcija Doma vojske i njegova adaptacija u Kongresni centar, najavila je gadonačelnica Martinović.

Ugovor koji je danas potpisan obezbeđuje sufinansiranje izgradnje grudobrana oko strelišta u kasarni „Rastko Nemanjić“. Polovinu sredstava neophodnih za ovaj projekta obezbeđuje Ministarstvo odbrane, a drugu polovinu grad Pančevo. Na ovaj način strelište se stavlja u funkciju jedinicama da na njemu vrše gađanja, umesto dosadašnjeg odlaska na strelište u Bubanj potok. Za uzvrat, grad Pančevo dobija smanjenje zaštitne zone oko strelišta sa četiri i po kilometra na 500 metara. Na taj način lokalnoj samoupravi se stavlja na raspolaganje oko 600 hektara zemljišta predviđenog za izgradnju industrijske zone.