Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
27.08.2020.

Obeleženo 215 godina od osnivanja Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je danas venac kod spomenika knezu Simi Markoviću u Velikom Borku povodom obeležavanja 215 godina od osnivanja Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog.

Vence su položili i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, koji je predvodio državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti,  predstavnici Gradske opštine Barajevo i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Organizator svečanosti je Odbor Vlade za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradskom opštinom Barajevo.

Praviteljstvujušči sovjet srpski, prvi organ izvršne vlasti u ustaničkoj Srbiji i preteča savremene Vlade Republike Srbije, osnovan je 27. avgusta 1805. godine u kući kneza Sime Markovića u selu Veliki Borak kod Barajeva. Osnivanje Sovjeta bio je jedan od najznačajnijih poteza ustaničkih prvaka predvođenih Karađorđem, a s ciljem postepene uspostave organa izvršne vlasti u jednoj državi u nastajanju.

Iako je delovao nekoliko godina, Praviteljstvujušči sovjet srpski predstavljao je, uz skupštinu ustaničkih prvaka, prvi stalni organ vlasti čime je ustanička Srbija krenula putem obnove državnosti nakon viševekovne otomanske vladavine.