Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
01.09.2019.

Priznanje ministru Vulinu za doprinos razvoju i afirmaciji auto-moto sporta




Predsednik Auto-moto saveza Srbije Dejan Stojić uručio je danas na manifestaciji "Nagrada Beograda Ušće 2019 - Memorijal Mirko Butulija" priznanje ministru odbrane Aleksandru Vulinu za doprinos razvoju i afirmaciji auto-moto sporta u Srbiji. Legendarnu kružnu auto trku, na dobro poznatoj stazi, na kojoj se trke održavaju već 50 godina, otvorio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u svom obraćanju istakao da će se od ove godine manifestacija održavati memorijalno u čast tragično stradalog predsednika Auto-moto saveza Srbije Mirka Butulije.
- Nedostaje nam taj veliki momak, uporan, tvrdoglav, vredan, hrabar, a iznad svega dobar čovek. Fali nam taj stasiti Hercegovac. Fali nam sve ono što je radio, šta god da je radio, ona energija i onaj napor koji je bio spreman da uloži. Jako sam tužan što danas stojim pred vama. Jako sam ljudski povređen što tom čoveku danas poklanjamo trku, umesto da je on poklanja nama, kao što je i uvek poklanjao – rekao je ministar Vulin, dodavši da je Mirko Butulija bio vredan pamćenja i da su trke koje će se u budućnosti održavati Mirku u čast način da ga se sećamo i ne zaboravi sve ono što je Mirko Butulija bio.

Svim učesnicima trke ministar Vulin je poželeo puno sreće i sportskog uspeha.

- Budite fer, budite sportisti, budite ljudi. Budite sve ono što čini ljude koji su željni dokazivanja i željni borbe. Kad sednete u svoj automobil idete na pobedu i ništa ispod toga nije prihvatljivo. Uostalom, takva je zemlja u kojoj živite, u kojoj ste se rodili. Srbija uvek ide na pobedu – poručio je ministar Vulin.

Predsednik Auto-moto saveza Srbije Dejan Stojić istako je da se manifestacija održava zahvaljujući Auto-moto savezu Srbije, Sportskom auto i karting savezu Srbije, Sportskom auto-moto savezu Beograda, Ministarstvu omladine i sporta, Sportskom savezu Srbije, “AMS Osiguranje” a.d.o. Beograd, a pod pokroviteljstvom Grada Beograda.

- Samo takmičenje uvek je izazivalo veliku atrakciju, kako kod publike, tako i kod takmičara. Tako i danas imamo više od 95 takmičara iz Srbije i okruženja, koji su spremni da za koji minut pokažu najbolje rezultate i da ostvare rezultate u svojim klasama i divizijama – rekao je Stojić i dodao da se nada da će trka oko Ušća biti upisana na neke stranice višeg međunarodnog ranga.

Za izuzetan doprinos u organizovanju i razvoju auto-moto sporta u Srbiji, predsednik AMSS Dejan Stojić posthumno je uručio priznanje Mirku Butuliji, koje je primo Lazar Butulija, sin Mirka Butulije, dok je priznanje za doprinos razvoju i afirmaciji auto-moto sporta u Srbiji direktoru policije Vladimiru Rebiću uručio generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije Milan Nikolić.

„Nagrada Beograda Ušće 2019“, kao tradicionalno evropsko takmičenje u auto sportu, boduje se za plasman Centralno-evropske zone, kao i za Šampionat BiH, Severne Makedonije, zajedno sa Šampionatom i Kupom Srbije.

Ulaz na današnju kružnu auto trku oko Ušća, koja se održava na stazi dugačkoj 2.310 metara, bio je slobodan za sve ljubitelje auto sporta.