Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
29.05.2019.

Predsednik Vučić: Situacija za srpski narod na Kosovu i Metohiji mnogo teža nego do juče




Upitan za komentar u vezi sa izjavom portparola KFOR-a "da je najveća pretnja miru na Kosovu i Metohiji retorika lidera i zloupotreba medija", kao i  da nije bilo iznenađenja i da su "svi bili unapred obavešteni" o jučerašnjoj akciji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da predstavnici KFOR-a treba da kažu koga su obavestili.

– Mi smo dobili obaveštajne podatke o tome oko 15. maja, a ja sam 17. maja izašao s tim u javnost da ih molim da to ne rade. Što se tiče retorike o kojoj oni govore, nisu oni nimalo statusno neutralni, retorika i trikovi su ono čime se oni bave – naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik je pozvao predstavnike KFOR-a  da kažu koga su obavestili, pošto juče u jednom trenutku nisu hteli da se jave ni načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Milanu Mojsiloviću.

- A onda više mi nismo hteli da se javljamo. Čuli su se tek oko 11.30, kada sam rekao stupite u kontakt i upozorite ih na to što se dešava na severu. Sve vreme dok je trajala kriza, dok je bilo najteže, gotovo da kontakta nije bilo – istakao je predsednik Vučić dodajući da KFOR ne govori istinu i da se to može lako potvrditi i dokazati.

Prema rečima predsednika Vučića, iako oni misle da je sve završeno time, situacija je danas mnogo gora i teža nego što je juče bila u ovo vreme.

– Pošto mi imamo ne samo obaveštajne podatke, već i razgovaramo sa našim narodom na Kosovu i Metohiji, što se tiče srpskog življa na celom Kosovu i Metohiji, danas je mnogo teža situacija nego do juče. Oni su nama uhapsili 20 ljudi - korupcija, pogranična policija, onda kažu da je to zbog ubistva Olivera Ivanovića i Zamberija – naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je zaključio da će Srbija sačuvati svoj narod, zaštiti ga i da neće sedeti skrštenih ruku, uprkos plasiranim neistinama.