Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
11.09.2017.

Položeni venci na spomenik Senćanskoj bici



Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Senti sa  predsednikom Mađarske Janošem Aderom povodom obeležavanja 320 godina od Bitke kod Sente.

Tokom susreta delegacija, predsednik Vučić zahvalio je Mađarskoj na podršci evropskom putu Srbije i izrazio zadovoljstvo uspešnim razvojem odnosa Srbije i Mađarske, naglasivši da su politički, ekonomski i kulturni odnosi dveju zemalja na visokom nivou.
 
"Stabilnost i uspešan razvoj odnosa Srbije i Mađarske su u prioritetnom interesu obeju zemalja. Od januara do jula 2017. godine robna razmena dostigla je 818,7 miliona evra, što ukazuje na porast poverenja poslovnog sveta u obe zemlje", istakao je predsednik Vučić. On je naglasio da u Srbiji postoji povoljno i stimulativno poslovno okruženje i sigurnost za investitore, kao i da su mađarska ulaganja i učešće mađarskih kompanija u zajedničkim projektima dobrodošli. Predsednik Vučić je dodao da je intenziviranje saradnje dveju zemalja moguće u oblastima infrastrukture, saobraćaja, energetike, poljoprivrede, vodoprivrede, telekomunikacija, turizma i prekogranične saradnje.
 
Predsednik Ader je istakao da su bilateralni odnosi na najvišem nivou i  da se politički dijalog i lični odnosi rukovodstava dveju zemalja konstantno unapređuju, istakavši da zasluga za unapređenje tih odnosa u velikoj meri pripada predsedniku Vučiću. „Mađarska podržava ulazak Srbije u EU i spremna je da svoja iskustva u pregovorima sa EU podeli sa Srbijom“, naglasio je mađarski predsednik.

Nakon susreta, predsednici Aleksandar Vučić i Janoš Ader položili su vence na Spomenik junacima Senćanske bitke.