Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
22.04.2017.

Promenadni defilei vojnih orkestara povodom Dana Vojske



Obeležavanju sutrašnjeg praznika - Dana Vojske Srbije, priključili su se i Vojni orkestar Niš i Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije promenadnim defileima ulicama Niša i Beograda.

Defile Vojnog orkestra Niš otpočeo je nastupom na Trgu Kralja Milana, nakon čega je nastavljen u Obrenovićevoj ulici i na Trgu Kralja Aleksandra, a građani Niša imali su priliku da uživaju u marševima i koračnicama „Marš na Drinu“, „Moja domovina“, „Vojvoda Stepa Stepanović“, „Aleksandar Prvi“, „Milan Obrenović“ i brojnim drugim. Dirigent vojnog orkestra bio je kapetan Dejan Đorđević.

Defile vojnog orkestra
Promenadni defile u Beogradu  počeo je na ulazu u Knez Mihajlovu ulicu, izvođenjem najčuvenije srpske koračnice, „Marš na Drinu“. Tokom defilea, na nekoliko tačaka, Reprezentativni orkestar Garde je izveo još sedam kompozicija. Šetači u Knez Mihajlovoj imali su prilike da uživaju u marševima posvećenim velikim vladarima Srbije, Milošu Obrenoviću, Petru I Karađorđeviću, kraljevima Milanu i Aleksandru, ali je gardijski orkestar pokazao da su im bliske i malo lakše note, izvođenjem džez i pop kompozicija poput Saint Louis Blues-a, Superstition, izmamivši gromke aplauze publike. Nije izostalo ni marširanje mališana, niti pravljenje video snimaka za uspomenu na to atraktivno dešavanje.
 
Svečani defile je završen pred Kalemegdanom, ponovnim izvođenjem „Marša na Drinu“.