Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.08.2016.

Promocija najmlađih rezervnih oficira



Promocija najmlađih rezervnih oficiraU kasarni „General Jovan Mišković“ na Banjici danas je održana svečanost povodom završetka školovanja slušalaca Škole rezervnih oficira klase mart 2016. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, rodbina i prijatelji rezervnih potporučnika.

Najuspešniji među slušaocima u Vojnoj akademiji su rezervni potporučnici Dejan Majstorović, Miladin Kolašinac i Milutin Mijuković, a među slušaocima Škole rezervnih oficira u VMA rezervni potporučnici Milan Stajić, Jasmina Perišić i Mihajlo Gavrilović.

Načelnik Škole nacionalne odbrane Promocija najmlađih rezervnih oficiraVojne akademije pukovnik dr Miroslav Talijan rekao je da, imajući u vidu da je znanje u 21. veku najbolja odbrana od svih ataka na odbrambeno-bezbednosni sistem, proizvodimo novu generaciju rezervnih oficira spremnih da se suoče sa svim pretnjama miru i izazovima odbrane otadžbine danas.

- Imperativ savremenog vojnog i civilnog obrazovanja i usavršavanja zasniva se na konceptu celoživotnog učenja, nadogradnji veština i znanja te na njihovoj primeni u mirnodopskim i ratnim uslovima. Ono što su nam ostavili preci daje nam obavezu da stalno preispitujemo, vrednujemo i čuvamo stečeno. Snaga, čvrstina i samouverenost koje vidim krase ovaj stroj. Naoružani znanjem i ponosnom tradicijom stalno imajte na umu šta Srbija i njeni građani od vas traže i očekuju. Na vas računamo, u vas verujemo, vi ste naša snaga i potpora i neraskidiva spona sa civilnim društvom, naglasio je pukovnik Talijan.

Prvi u rangu Škole rezervnih oficira rezervni potporučnik Majstorović istakao je da je teško predstavljati „ovakve ljude“.

Promocija najmlađih rezervnih oficira- Retko gde u ovoj zemlji na jednom mestu možete naći toliko različitosti, znanja, inteligencije i talenata. Kažem, toliko različitosti, ali imamo nešto što nas spaja – ljubav prema zemlji u kojoj smo rođeni. Drago mi je što sam proveo šest meseci sa ljudima koji se možda ne uklapaju u uvreženu sliku o mladima danas. Mi ne kukamo, ne tražimo krivce i ne krivimo državu. Ovi mladi i obrazovani ljudi su se zakleli na vernost otadžbini i svesno smo potpisali da ćemo biti tu kada bude najteže. Dobrovoljno smo se javili da ako treba damo život za svoju zemlju. Izabrali smo da budemo oficiri za rat, poručio je Majstorović.

Školovanje za rezerve oficire – klasa mart 2016, završio je 41 slušalac - 29 za rodove Vojske i 12 za službe Vojske Srbije.

photoFOTOGALERIJA