Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.08.2016.

Uspešno angažovanje vojske i policije na granici



Uspešno angažovanje vojske i policije na graniciU poslednjih 15 dana više od 1500 migranata odustalo je od ilegalnog prelaska državne granice, što dovoljno govori o uspešnosti zajedničkog angažovanja vojske i policije na obezbeđenju državne granice ka Bugarskoj i Makedoniji.

Komandant zajedničkih snaga, general-major Želimir Glišović, kaže da je obezbeđenje državne granice dinamičan posao koji mora biti dobro isplaniran, organizovan i oslobođen svih šablona.

- Pratimo razvoj situacije na terenu, ukrštamo informacije sa svim nadležnim bezbednosnim strukturama i u skladu s tim angažujemo naše snage, dodao je general Glišović.

Borba protiv krijumčara ljudima, prema njegovim rečima, biće prioritet u radu zajedničkih snaga u narednom periodu i u toj borbi neophodna je saradnja svih državnih struktura.

- Samo u toku proteklog vikenda smo u saradnji sa Projektnom grupom za sprečavanje iregularnih migracionih tokova MUP otkrili Uspešno angažovanje vojske i policije na granicišest osoba, bugarske nacionalnosti, koje su pokušale da prokrijumčare na desetine migranata, rekao je general Glišović.
General Glišović je dodao da se ne može predvideti vreme i mesto gde će i kada migranti pokušati ilegalno da pređu državnu granicu.

- Do sada je pokušaja ilegalnih prelazaka bilo i danju i noću, pojedinačnih i u grupama. Kada nas uoče na putnim komunikacijama, pokušavaju da uđu preko planinskih prevoja, probijajući se kroz šume, neprohodne predele na istoku Srbije, naglašava general Glišović.

Najveći broj pokušaja za ilegalni prelazak državne granice je i dalje iz pravca Makedonije, u širem rejonu Miratovačkog polja, gde je registrovano više od 900 osoba koje su zbog prisustva vojske i policije odustale od ilegalnog upada na teritoriju Srbije.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA