Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.03.2016.

Održana sednica Političkog saveta Vlade za sprovođenje NAP



Održana sednica Političkog saveta Vlade za sprovođenje NAPSednica Političkog saveta Vlade za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana (NAP) za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji održana je danas u zgradi Vlade. Sednicom je predsedavao ministar odbrane Zoran Đorđević koji je izrazio želju da i nakon imenovanja za ministra nastavi da obavlja dužnost predsedavajućeg Političkog saveta, na čijem čelu je bio dok je obavljao dužnost državnog sekretara.

Održana sednica Političkog saveta Vlade za sprovođenje NAPNa sednici su razmatrane informacije o napretku u radu Radne grupe Vlade na izradi NAP-a za perod od 2016. do 2020. godine. Radna grupa, koja je obrazovana Odlukom Vlade iz decembra 2015. godine, organizovala je svoj rad kroz šest podgrupa a osnovna ideja pri izradi ovog drugog NAP-a za Srbiju jeste da se u njegov fokus stave žene u lokalnoj zajednici. Ideja je da novi Nacionalni akcioni plan, pored Uvoda, sadrži pet tematskih poglavlja: Institucije, Prevencija, Učestvovanje, Zaštita i Oporavak.

Kako je rečeno na sednici Političkog saveta, u maju je predviđen proces javnih konsultacija na lokalu, nakon čega će biti izrađen Nacrt NAP-a i sprovedena javna rasprava. Očekuje se da će novi NAP biti usvojen do septembra ove godine kako bi se u drugoj polovini 2016. godine otpočelo sa njegovim sprovođenjem.