Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.03.2016.

Informisanje stranih vojnih predstavnika o radu Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima



Informisanje stranih vojnih predstavnika o radu Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektimaPrezentacija rada Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima, na kojoj su stranim vojnim predstavnicima akreditovanim u Republici Srbiji predstavljeni organizaciona struktura, nadležnosti i planirane aktivnosti Direkcije, održana je u Aneks sali Doma Garde.

U ime Sektora za politiku odbrane, prisutne je pozdravio načelnik Uprave za organizaciju general–major Slađan Đorđević, koji je naglasio da je proces pristupanja Evropskoj uniji već duže od 15 godina jedan od najviših prioriteta Vlade Republike Srbije i celokupne državne politike, a da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije kao deo izvršne vlasti i jedan od najbolje uređenih sektora državne uprave daju značajan doprinos rezultatima naše države i društva u procesu evropskih integracija.

Direktor Direkcije, pukovnik dr Katarina Štrbac informisala je goste o dosadašnjim rezultatima i prioritetima Direkcije za naredni period, uputivši poziv za unapređenje saradnje svim zainteresovanim stranama, posebno u oblasti upravljanja projektima koji se finansiraju vanbudžetskim sredstvima.

Informisanje stranih vojnih predstavnika o radu Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektimaU okviru predstavljanja Grupe za evropske integracije ukazano je na činjenicu da Ministarstvo odbrane učestvuje u radu 20 od 35 Pregovaračkih grupa u okviru pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji. Prema značaju za sistem odbrane, posebno su analizirani rezultati rada Pregovaračkih grupa za Poglavlja broj 23 (Pravosuđe i osnovna prava), 24 (Pravda, sloboda i bezbednost), 31 (Zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika) i 32 (Finansijsko upravljanje i kontrola).

Grupa za upravljanje projektima predstavila je svoj delokrug i kriterijume za odabir projekata koji su predviđeni za finansiranje iz vanbudžetskih sredstava. Posebna pažnja posvećena je prioritetnim oblastima projektnih aktivnosti koje su opredeljene za period 2016 – 2019. godine.