Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.04.2015.

Usvojen Strategijski pregled odbrane




Na sednici Vlade Republike Srbije, održanoj 16. aprila 2015. godine, usvojen je Strategijski pregled odbrane Republike Srbije.

Reč je o dokumentu planiranja odbrane u kojem se daje pregled stanja odbrambenih sposobnosti i dostignutog stepena razvoja odbrane, utvrđuju potrebne sposobnosti, strateška opredeljenja i prioriteti razvoja sistema odbrane, kao i druga pitanja značajna za funkcionisanje i razvoj sistema odbrane. Strategijski pregled odbrane  sadrži stavove o strategijskom okruženju, upravljanju sitemom odbrane, razvoju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, resursima odbrane, o razvoju pojedinih sistema od značaja za odbranu i finansiranju odbrane.

Stavovi utvrđeni u ovom dokumentu predstavljaju okvir za uspostavljanje kvalititativno novog stanja u odnosu na postojeće stanje sistema, saglasno bezbednosnom okruženju i mogućnostima Republike Srbije. Doslednim sprovođenjem stavova i opredeljenja iz Strategijskog pregleda odbrane stvaraju se uslovi za stabilno funkcionisanje i delimičan razvoj MO i VS u narednom periodu.

Usvajanjem novog Strategijskog pregleda odbrane predstao je da važi prethodni od 19. marta 2009. godine.