Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.10.2014.

Državni sekretar Đorđević na sastanku Konferencije nacionalnih direktora za naoružanje



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević učestvovao je danas u Briselu na sastanku Konferencije nacionalnih direktora za naoružanje u formatu Saveta evroatlantskog partnerstva.

Konferencija nacionalnih direktora za naoružanje odgovorna je za koordinaciju zajedničkih aktivnosti unutar NATO koje se odnose na istraživanje, razvoj i proizvodnju naoružanja i vojne opreme i otvorena je za saradnju sa državama partnerima u skladu sa njihovim potrebama i mogućnostima.

Sastanak je otvorio zamenik generalnog sekretara NATO Aleksandar Veršbou koji je istakao značaj Konferencije u procesu implementacije odluka sa nedavno održanog NATO samita u Velsu, posebno preuzete obaveze koja se odnosi na povećanje budžeta za odbranu država članica Alijanse.

Tokom sastanka sagledan je rad Konferencije nacionalnih direktora za naoružanje u 2014. godini i prikazan napredak u procesu institucionalizacije borbe protiv improvizovanih eksplozivnih naprava pod njenim okriljem i razvoj saradnje u toj oblasti sa ostalim strukturama NATO. Predstavljene su dve zajedničke inicijative glavnih grupa za naoružanje koje se odnose na razvoj sposobnosti za borbu protiv malih, sporih i niskoletećih bespilotnih letelica (uključujući i dronove) i upotrebu helikoptera u uslovima ograničene vidljivosti. Na kraju sastanka, projektovan je dalji razvoj koncepta 'Pametne odbrane' u skladu sa zaključcima samita NATO.

Kao primer višedecenijske uspešne multinacionalne saradnje u oblasti proizvodnje naoružanja, Kraljevina Norveška predstavila je projekat pod nazivom Sea Sparrow namenjen za razvoj raketa radi samozaštite brodova. Navedeni projekat je pokrenut šezdesetih godina prošlog veka i još je aktuelan, s obzirom na njegova dostignuća i primenu u praksi.

Kao što je bila praksa i prethodnih godina, prisutnima se obratio i predstavnik Evropske odbrambene agencije, koji je tom prilikom izneo prioritete u njenom radu i naglasio neophodnost saradnje sa NATO u oblasti razvoja odbrambenih sposobnosti.

Na marginama sastanka, državni sekretar Zoran Đorđević razmenio je mišljenja sa nacionalnim direktorima država članica NATO i partnera o savremenim trendovima razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme, kao i sa izazovima sa kojima se taj proces suočava.