Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.12.2013.

Uništena avionska bomba zaostala iz Drugog svetskog rata



 U Centru za ispitivanje sredstava naoružanja i vojne opreme Tehničkog opitnog centra u Nikincima danas je u 10 časova i 45 minuta uništena neeksplodirana avio-bomba zaostala iz Drugog svetskog rata, koja je 7. decembra pronađena i iskopana u Budimskoj ulici u Beogradu i u noći 7. na 8. decembar preneta u Nikince.

Uništenju bombe prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba general-major Dušan Stojanović, predstavnici TOC-a, MUP-a i Republičkog seizmološkog zavoda.

U tom jedinstvenom poslu, koji se prvi put izvodi u Centru u Nikincima učestvovali su pripadnici Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije, TOC-a, 333. inžinjerijskog bataljona iz sastava Vazduhoplovstva i PVO i predstavnici Republičkog seizmološkog zavoda, koji su postavili sofisticirane merne uređaje na 50 i 500 metara i u dva okolna sela (udaljena 5-6 km).

– Napravljena je kontrolisana eksplozija kako se ne bi nanela šteta bilo kome u okolini poligona. Bomba je bila ukopana na dubini od četiri metra, a krater koji je nastao posle njenog aktiviranja bio je pet metara dubine. Eksploziv je postavljen na pravi način oko bombe da se njeno dejstvo usmeri dole u zemlju, a ne sa strane, tako da je šteta minimalna – izjavio je pukovnik dr Slobodan Ilić, direktor Tehničkog opitnog centra.

Nadgledanjem, postavljanjem bombe i eksploziva i stručnim radom oko uništenja bombe rukovodio je potpukovnik Rasim Ciriković iz Uprave za logistiku GŠ VS, a čast da pritisne dugme za aktiviranje eksploziva koji je bombu neutralisao imao je mladi pripadnik TOC-a poručnik Siniša Gaćić.

– Kako je reč o ovoj bombi SC-1000 herman, znao sam njenu konstrukciju i kako i na koji način da je adekvatno napadnemo. Bomba je inicirana tako što je eksploziv postavljen na tri karakteristična mesta. Aktivirana je elektronskim putem. Destrukcija je bila potpuna. Reč je o kontrolisanoj detonaciji. Smatram da je ovaj posao urađen profesionalno. Ova akcija je rezultat timskog rada – rekao je potpukovnik Ciriković.

Uništena avio-bomba imala je 1.090 kg i vremenski upaljač sa oznakom Z15. Vreme aktiviranja upaljača bilo je od 3 do 315 minuta. U odnosu na ukupnu masu bomba je imala 57 odsto eksplozivnog punjenja, dok današnje avio-bombe imaju oko 40 odsto. U toj količini eksploziva nalazi se oko 60 odsto TNT i 40 odsto amatola. To znači, prema NATO standardima, da je ubojno dejstvo detonacionog talasa za ljude 170 m, ako bi se aktivirala na površini, za putnu infrastrukturu oko 200 metara, a za objekte 400 metara. Bomba je bačena iz nemačkog aviona „henkel“, koji je mogao da ponese samo jedno takvo ubojno sredstvo.

– Avio-bomba je uništena profesionalno i školski, rekao je načelnik Generalštaba nakon uspešnog obavljenog posla.

Dodajmo i gotovo nečujno. To je potvrdio i Vladan Kovačević iz Republičkog seizmološkog zavoda koji je rekao da merni instrument na udaljenosti od 500 metara nije ništa registrovao.
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Уништење авионске бомбе | FLV