Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.06.2013.

Državni sekretar Nikolić na Sajmu aeronautike u Buržeu



Delegacija Ministarstva odbrane koju predvodi državni sekretar Aleksandar Nikolić učestvuje na 50. vazduhoplovnom salonu koji se održava u Buržeu u Francuskoj.

Na tradicionalnom, 50. sajmu aeronautike, na kojem su prisutni najznačajniji akteri svetske aeronautičke industrije, državni sekretar Nikolić imao je niz sastanaka sa predstavnicima vodećih kompanija u toj oblasti.

Nikolić je tokom razgovora sa predstavnicima kompanija u oblasti vazduhoplovne industrije – ~THALES~, ~ELBIT~, ~RAFAEL~, ~MBDA~ i ~MIG~ preneo zainteresovanost Ministarstva odbrane Republike Srbije za saradnju. Razmotrene su mogućnosti za nabavku određenih sredstava iz njihovog proizvodnog programa, kao i modaliteti saradnje na razvijanju zajedničkih projekata.

Tokom posete sajmu državni sekretar Nikolić sastao se sa ministrom odbrane Libije Mohamedom Mahmudom Musom Barghatijem. Nikolić je naglasio da se preduzimaju aktivnosti na unapređenju saradnje u oblasti odbrane sa tom zemljom, kao i da će Ministarstvo odbrane, u skladu sa raspoloživim kapacitetima, nastojati da izađe u susret zahtevima Libije.

U razgovoru državnog sekretara Nikolića sa državnim sekretarom u MO Kraljevine Španije Pedrom A. Salaverijem obostrano je izraženo zadovoljstvo ostvarenim nivoom saradnje u oblasti odbrane i razmotreni modaliteti za njeno unapređenje u narednom periodu.

Programom je predviđeno da se do kraja manifestacije državni sekretar Nikolić sastane i sa predstavnicima kompanija ~EADS~, ~EUROCOPTER~, ~AEROTEC~, ~ADRIATIC SAFRAN~, ~SAGEM~, ~FINMECCANICA~ i drugima.

Planiran je i susret državnog sekretara Nikolića sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Republike Francuske.